Hundetrening

Få dreisen på reisen

En liten dose atferdsforståelse, grunndressur som sitter og en god plan. Mer skal det ikke til for å utvikle og bevare balansen mellom en frisk reis og ro i oppflukt og skudd hos en unghund.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Reis er en egenskap som blir praktisert forskjellig rundt omkring i verden. I USA, hvor det jaktes mye på prærien, skal hunden ta stand og bli stående i samme posisjon mens jegeren selv «går opp» fuglen for så å felle den. Praktisk, da mange av fuglene det jaktes på trykker mye hardere enn hva vi er vant med her hjemme. Samtidig ønsker de å ta vare på det estetiske ved at hunden blir stående i samme positur før og etter fuglearbeidet.

På kontinentet i Europa er fuglehundens arbeid mer relatert til sport enn jakt. Søk og reviering settes høyere enn selve fuglearbeidet. Det perfekte bildet av en fuglehund er en hund som viser et fantastisk søk og tar stand, hvorpå fuglen går opp av seg selv, og hunden står igjen under felling. Da har den vist at den kan gå maksimalt, er presis på fugl og helt rolig.

Hvis man må vise reis, skal dette være en kontinental reis, noe som betyr en kontrollert reis ved hundeførers fot/side. På denne måten er hunden lett å kontrollere, og det blir enklere å felle fugl for hunden.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.