Annonse

Test av Anschütz Modell 1761

Anschütz modell 1761 er en systemrifle for randtenningspatroner med mange trekk fra grovkaliber.

Voksen salongrifle

Tyske Anschütz har lært leksa om presisjon fra sine konkurranserifler. Nå tilbyr de en systemrifle for småviltjakt. Den er dyr, men anvendelig og fortjener toppkarakter.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Anschütz Modell 1761

PRODUKTFAKTA: Systemrifle for randtenningspatroner. Stokk i lakkert valnøtt. Myk kappe i gummi og fester for reinbøyler.

Justerbart avtrekk fra 800 til 1200 g. Låskasse med faste 11 mm spor for kikkertmontasje. Magasinet i rustfritt stål og polymer tar fem patroner.

Rifla leveres også med tommelhullstokk, og løse piper i kaliber .22 LR, .22 WMR og .17 HMR, både som kort gjenget for lyddemper og lang ugjenget pipe. Vekt. 2,9 kg. Mål stokk: 36 cm fra avtrekker til bakkappe. Lengde og diameter pipe: 515 mm/19 mm.

PRIS: Anschütz 1761, klassisk stokk, kaliber .22 LR: kr 14 295,-

LEVERANDØR: Magne Landrø AS, www.landro.no

Anschütz har tatt prinsippene fra presisjonsrifler med sentertenning ned på salongriflenivå i sin nye modell 7161. Den har flere trekk som man ellers bare finner på grovere våpen, hvor det er langt mer krefter i sving under avfyring.

Låskassa er laget ekstra stiv for å motstå bevegelser under avfyring. Kassa har mye stål i veggene, utkasteråpningen er forholdsvis liten og undersiden er helt flat. Låskassa har til og med fått en rekylklakk under kammeret, som sikrer at den holder seg urørlig i stokken.

Også sluttstykket har fått trekk fra større våpen, med tre kraftige låseklakker pent fordelt rundt magen. Dette er også med på å hente ekstrem presisjon ut av rifla. Sikringen bak hevarmen er både avdempet og bestemt.

Pipeveksling
Boltgangen er svært glatt, og låsingen krever lite kraft. Sluttstykket kan fjernes enkelt ved å presse inn en utløser bak på venstre side av kassa, igjen som på voksne rifler. Bak på sluttstykket er en signalstift med rød farge som indikerer spent våpen.

Pipeskift foretas ved å skru ut to skruer under kammerdelen i låskassa, for deretter å trekke pipa ut. Vekt og balanse er som på en storviltrifle. Stokken har kraftige dimensjoner, bratt pistolgrep og god lengde. Grepsflatene har skarpe friksjonsfelt som sitter godt i hånda.

Super presisjon
Skyting med rifla var artig, som det gjerne er med presise våpen. Testrifla i .22 Long Rifle gikk som en fryd. Repeteringen gikk knirkefritt med 5 patroner i magasinet. Anschütz kan matchvåpen, og avtrekkerenheten er hentet fra disse. Avtrekket er supert, og balansen i rifla favoriserer frihåndsskyting.

Anschütz har latt mye stål bli igjen i emnet når de freste ut denne låskassa. Den plane bunnen sammen med rekylklakken framme mot pipa gir skikkelig grep i stokken. Legg også merke til de to skruene under kammeret, som frigjør pipa for pipeskift.

Jeg monterte en Harris tofot og skjøt liggende en vindfull dag på 50 meters hold. Med både Lapua Center-X, SK Rifle Match og SK Long Range Match, satt flere serier med fem skudd samlet på under én kvadratcentimeter. Sistnevnte patron ga også fin presisjon på 100 meter, men en lunefull vind sprengte samlingene noe.

Tre låseklakker på en salongrifle er ikke vanlig. De bidrar til tett og stabil låsing for ekstrem presisjon.

Magasinet er merket med fem patroner, men selv om det er mulig å presse inn flere, bør du la det være. De overtallige patronene satt for hardt til å gi god funksjon ved ladegrep. En stoppfunksjon ved fem patroner hadde vært på sin plass.

Utkasteråpningen er beskjeden for å stive av kassa. Den kraftige sikringsknasten fungerer bedre enn på mange storviltrifler. På toppen er det spor for kikkertmontasje.

Anschütz Modell 1761 er en velbygget rifle med stiv pris, laget for den som vil ha det beste. Muligheten for massetrening med kaliber .22 LR, og jakt med samme rifle i det fine småviltkaliberet .17 HMR, gjør rifla anvendelig. Her får systemriflene Sako Quad og CZ 455 noe å strekke seg etter.

Rifla likte både Lapua Center-X og SK Rifle Match, her med 9 mm samling på 50 meter. Magasinet er laget for 5 patroner.
Powered by Labrador CMS