Annonse

Test av Howa 1500 Mini Action

Howa 1500 Mini Action er en rifle med redusert låskasselengde for rådyr- og småviltjakt.

Snerten rifle til mindre vilt

En hendig rifle med ekstra kort låskasse er fin å ha på bukkejakt. Howa 1500 Mini Action er et traust alternativ som holder det den lover.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Howa 1500 er en boltrifle med røtter tilbake til 1970-tallet. Riflene er produsert i Japan, og markedsført fra USA. Howa Mini-Action har den samme mekanismen, men med en ultrakort låskasse som bare har plass til de korte patronene i .223-klassen. Resultatet er en ekstra kort og hendig rifle som er tilpasset den lille patronen.

Enkel utførelse

Førsteinntrykket av Howa Mini Action er en litt kjedelig og enkel utførelse, med sylindriske former og noe grov overflatebehandling. Metalldelene inkludert sluttstykket har en matt og litt ru, blånert overflate.

Mekanismen er en enkel boltkonstruksjon med to låseklakker i Remingtonstil. Den er bare avkortet, og har ikke redusert diameter i forhold til de mindre patronene.

Denne nedkortede låskassa er 23 mm kortere enn en standard modell 1500, men har ellers de samme dimensjonene.

Kassa er boret og gjenget for kikkertbaser. Den har et sylindrisk sluttstykke med utdragerklo og utkaster i bolthodet. En skyvesikring er plassert bak hevearmen og har tre posisjoner, der midtstillingen tillater heving av bolten. Bevegelsen i sikringen er presis, men i hardeste laget.

Test: Er Blaser K95 Ultimate den ultimate kipplauf?

Skjeftet i svart plast har en litt kantet utførelse. Det har fyldige dimensjoner, bratt pistolgrep, tverr avslutning foran, samt en dyp og myk gummikappe.

Når produsenten oppgir søylebedding av skjeftet, menes det metallfóringer i skruehullene. Avtrekkerbøylen er støpt i plast, sammen med en kraftig og utstikkende magasinbrønn. Også magasinet er i kraftig hardplast og huser 10 patroner.

Det glatte materialet gjør det lett å fylle magasinet med patroner. Jeg er ikke så begeistret for utstikkende magasiner på jaktvåpen. Det gjør børsa mindre smidig i skauen, og det er svært sjelden nødvendig med så mye ildkraft.

Det er plass til 10 patroner i boksmagasinet, som er laget i kraftig plast. Legg merke til den store magasinutløseren på framsiden av magasinbrønnen.

Villig og presis

Inntrykket av rifla endret seg under skyting, her snakker vi effektivitet og god funksjon. Repetisjonen med den korte bolten er merkbart rask, og under hurtigserier hadde jeg følelsen av bare å ha ført bolten halvveis. Likevel smalt det.

Test: Bergara BMR Carbon Rifle - en velkomponert småviltrifle

Rifla er balansert og hendig å håndtere selv med den 55 cm lange pipa. Fra både tofot og benk satte den 18 mm treskudds- grupper med 3,2 gram Sako Speedhaed helmantel. Avtrekket på rundt 1,5 kg føles en tanke «matt», men er godt nok til å slippe presise skudd i benken.

Avtrekkerhuset avslører at justeringsskruen for avtrekksvekt er lakkforseglet. Det er derfor ikke anbefalt at brukeren gjør endringer selv.

Hendig bukkebørse

Howa 1500 Mini Action er en snerten liten arbeidshest for mindre vilt. Med gode kuler er dette en hendig liten bukkebørse, som også er selvskreven til rev, toppjakt på skogsfugl eller fjelljakt etter rype. Sammenliknet med tilsvarende rifler som Shultz & Larsen Legacy og CZ 527 er den litt sidrumpa, men like arbeidsvillig.

Howa 1500 Mini Action

PRODUKTFAKTA: Howa 1500 Mini Action boltrifle med ultrakort låskasse. Kaliber .223 Remington med riflestigning 1:8. Vekt: 2,8 kg, pipelengde: 55 cm, totallengde: 105 cm. Magasinkapasitet: 10 patroner. Gjenget for lyddemper med ½”-28 UNEF gjenger.

PRIS: kr 8490,-

LEVERANDØR: Schou våpen AS

KARAKTER: 4

Powered by Labrador CMS