Annonse

Test av HS Precision .308 Win.

HS Precision jaktrifle settes sammen etter behov med valgfrie deler fra produsenten.
HS Precision jaktrifle settes sammen etter behov med valgfrie deler fra produsenten.

Skreddersydd rifle over disk

Sportskjeden XXL satser på jaktriflekonsept for den kresne. Våpenet settes sammen i Norge, med valgfrie deler fra Amerikanske HS Precision. Det gjør modellbegrepet overflødig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

HS Precision .308 Win.

PRODUKTFAKTA: Jaktrifle i kaliber .308 Win. Vekt: 3 kg. Pipa er 51 cm lang og 17 mm i diameter ved munning. Den er flutet gjenget for lyddemper. Solid sylindrisk boltmekanisme etter Remington 700 mal. M70 sikring på boltmuffa. Justerbart avtrekk, jaktstokk i kunststoff med aluminiumramme, boksmagasin for fire patroner. Alle metalldelene er overflatebehandlet med Ceracote.

PRIS: kr 28 000,- (testutgave)

IMPORTØR: XXL, www.xxl.no

KARAKTER: 5

Den som blar litt i katalogene til større rifleprodusenter, blendes gjerne av et overveldende modellutvalg. Sportskjeden XXL tilbyr skreddersydde presisjonsrifler med deler fra USA-baserte HS Precision. XXL lagerfører en rekke ulike deler som settes sammen etter kundens spesifikasjoner. Dette omfatter flere stokkvarianter, låskasselengder og ikke minst piper i alle dimensjoner og lengder. Det er heller ingen begrensninger i kalibervalg, da pipene kamres i Norge etter bestilling.

Vi har prøveskutt en ganske alminnelig jaktrifle fra HS Precision i kaliber .308 Win. Fra benk fikk vi treskudds samlinger på 20 mm med Browning 155 g BXR, og flere andre patrontyper fulgte hakk i hæl. Produsenten garanterer ½ MOA samling, eller ca. halvannen cm på 100 meter.

Stiv låskasse
Låskassa er en kort boltmekanisme kalt Pro-series 2000, basert på Remington 700. Konstruksjonen er enkel, men godt utført. Den er sylindrisk og maskinert med mye gods for å være stiv. Pipa er festet med en strammeskive, som i tillegg gir rekyloverføring til stokken, også etter Remingtons mal. Bolten har to låseklakker, egen utdragerklo og hylseutstøter. Den har en trepunkts vippesikring av type Winchester M70 plassert i boltmuffa. Sikringen er både pålitelig, riktig plassert og enkel i betjening.

Skranglete magasin
Pipe og sluttstykke er lappet for optimal kontakt. Pipa på testvåpenet måler 51 cm og har en riflestigning på 1:11. Den er uten åpne sikter, har en dyp fluting og er gjenget for lyddemper. Avtrekket er tørt og fint, med en bred og god avtrekker.

Avtrekksmekanismen er overraskende enkel med bare to bevegelige deler, der justeringsskruer for tyngde og ettervandring er lett tilgjengelig. Underbaslaget er i lettmetall og huser et boksmagasin som tar fire patroner i kryssmating. Det er lett å sette inn, hopper villig ut igjen og svelger patroner uten protester. Det ruver en drøy centimeter ut fra underbeslaget, og kunne godt sittet tettere i brønnen for å unngå skrangling.

I stokken ligger en full aluminiumsramme som tar imot hele låskassa med rekylklakk og festeskruer. Vi nærmer oss langholdsriflenes chassis på en diskret måte.
I stokken ligger en full aluminiumsramme som tar imot hele låskassa med rekylklakk og festeskruer. Vi nærmer oss langholdsriflenes chassis på en diskret måte.

Ramme i stokken
Stokken er bygget i kunststoff rundt en kraftig aluminiumramme, som strekker seg ut i fortre og bakskjefte for maksimal stivhet. Likevel har den en klassisk rett form som en jaktrifle. Den kraftige forbindelsen mellom låskasse og stokk er et spor av produsentens satsing på langholdsvåpen.

Jeg ble ikke fortrolig med den fancy, utenpåliggende strukturmalingen, som ble ubehagelig mot mitt sarte kinn etter noen titalls skudd. Det fikses nok greit med litt fint sandpapir, men ikke på en lånt rifle. Bakerst sitter en myk Deccellerator gummikappe.

HS Precision er et riflesystem som gir deg gode valgmuligheter mht. detaljene. Dette er solide og enkle rifler med høyt presisjonspotensial for den funksjonsorienterte jegeren.

Det grovbygde boksmagasinet fungerer godt, men er både ruvende og støyende.
Det grovbygde boksmagasinet fungerer godt, men er både ruvende og støyende.
Powered by Labrador CMS