Annonse

Test av boltrifle CZ 600 Alpha

CZ 600 Alpha er en seriøs boltrifle som egner seg både for jakt og baneskyting.
CZ 600 Alpha er en seriøs boltrifle som egner seg både for jakt og baneskyting.

Seriøs boltrifle fra CZ

Den nye storviltrifla fra tsjekkiske CZ har latt vente på seg. Nå er modellen 600 Alpha på markedet, og fremstår som en seriøs boltrifle for både jakt og bane.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Rifla ble i utgangspunktet laget for at brukeren skal kunne skifte piper, men CZ har gått tilbake på dette. De har forseglet skruene i pipefestet med rød lakk, og insisterer på bruk av godkjent børsemaker for skifte av kaliber. Intensjonen om enkelt pipeskift ses også i sluttstykket, der hodet enkelt kan frigjøres for bytte til annen kalibergruppe.

Justerbart avtrekk

På toppen av aluminiumskassa er det maskinert ut spor for kikkertmontasjer av Weaver-type.
På toppen av aluminiumskassa er det maskinert ut spor for kikkertmontasjer av Weaver-type.

Låskassa er laget av aluminium og har integrerte Weaverklakker på toppen. Den er splittet i pipefestet, som strammes med de tre forseglede skruene. Pipa har en grov matchprofil. Den er uten åpne sikter, og er gjenget for lyddemper. Gjengebeskytteren i metall har samme valør som pipa.

Avtrekket er så glassklart som en kan forvente på en presisjonsrifle. Det kan justeres i fire steg ved hjelp av en skrue foran avtrekkeren. Denne er markert med økende antall prikker for å holde styr på innstillingen.

Smart sikring

Sikringen er spesielt smart, og består av en gjennomgående bolt i kolbehalsen. Den sikres ved at bolten presses inn på undersiden, slik at en hvit ring kommer til syne der den kommer opp på tangen.

Våpenet avsikres ved at bolten presses ned igjen fra oversiden. Avsikringen kan gjøres helt lydløst, og bolten kan ikke stoppe i mellomstilling. Hele sikringsmekanismen sitter i en utvidet avdeling av avtrekkerhuset.

I sikret modus er sluttstykket låst, men kan åpnes ved hjelp av en knast foran hevarmen, som også fungerer som utløser for å fjerne sluttstykket.

Kontrollert mating

Sluttstykket er laget for såkalt kontrollert mating, der patronens rille glir i grep bak utdrageren på vei opp fra magasinet. Dette er et poeng for feinschmeckere, fordi det i teorien gir sikrere funksjon i ekstreme situasjoner.

Det utbyttbare bolthodet har seks låseklakker i tre rekker, som gir et kort hevarmsløft. Hevarmen er helt rett, og både kula og boltmuffa er laget av hardplast. En sympatisk detalj er at anvisning for demontering av sluttstykket er preget in på muffa.

Glassfiberarmert plastskjefte

Rifla har et gråsvart plastskjefte i litt taktisk stil, men med fine linjer. Det har et nær loddrett pistolgrep med en lett svull for håndflaten på begge sider. Bak tangen er det litt nedsvingt for bedre plass til tommelen.

Magasinet har god funksjon. Det er både lett å mate, og sitter godt på plass i våpenet. Det kan dessuten låses ved å skyve utløseren framover.
Magasinet har god funksjon. Det er både lett å mate, og sitter godt på plass i våpenet. Det kan dessuten låses ved å skyve utløseren framover.

Kolbekammen er høy og avsluttes med en liten Monte Carlo-vipp ned mot en svært myk kolbekappe. Forskjeftet er fyldig og langt, og har en flat underside. Både avtrekkerbøylen og niplene for reimfeste er en del av støpen i skjeftet.

Jeg savnet en ekstra nippel foran for feste av tofot. Materialet i stokken er glassfiberarmert polymer, men er litt i mykeste laget. Magasinet i hardplast svelger lett fem patroner og sitter godt i brønnen. Jeg liker at det flukter godt med riflas underside, noe som ikke er så vanlig på taktisk pregede rifler.

Utløseren er en knapp i forkant av magasinbrønnen. Ved å presse utløseren framover, låses magasinet i våpenet.

Presisjonspotensial

De røde lakkdråpene på skruene til pipefestet ber om å få være i fred. Skruen for vektjusteringen av avtrekket sitter i avtrekkerhuset, og bakerst ses den gjennomgående sikringsbolten.
De røde lakkdråpene på skruene til pipefestet ber om å få være i fred. Skruen for vektjusteringen av avtrekket sitter i avtrekkerhuset, og bakerst ses den gjennomgående sikringsbolten.

På skytebanen viste testrifla god funksjon. Plastmagasinet er lett å fylle, og sitter godt på plass. Ladegrepene er presise og glatte. I benken fikk jeg relativt gode samlinger med alle patronene jeg prøvde. Det meste var ulike hjemmeladde homogene kuler på grunn av leveringssituasjonen for .308 Win, men også Norma Trainer gikk fint.

På nesten hver treskuddsserie havnet de to første skuddene nærmest hull i hull, mens det tredje avvek opptil et par cm. Uansett årsak er presisjonen i rifla mer enn god nok, med potensial for å være veldig bra.

Den tunge matchpipa i et ellers lett våpen ga rolige bevegelser under stående skyting. Kolbekappa var høy nok til å legge øyet rett i kikkertsiktet, og det rette pistolgrepet ga en avslappet vinkel i avtrekkerhånden.

Med CZ 600 Alpha har produsenten lykkes med en moderne boltrifle med god presisjon, smart sikring og godt avtrekk. Denne rifla fungerer godt for den som både jakter og skyter en del på banen.

CZ 600 Alpha

Boltrifle med svart taktisk plastskjefte. Låskasse i aluminium med integrert picatinnyskinne. Gjenget for lyddemper M15x1. Justerbart avtrekk i trinn på 600, 900, 1200 og 1400 gram.

Kaliber: .308 Winchester.

Vekt: 3,2 kg

Pipelengde: 51 cm

Pipediameter: 19 mm

Magasinkapasitet: fem patroner

Riflestigning: 1:10”

Skjeftelengde: 36 cm

Pris: kr 17990,-

Leverandør: Schou AS, schouvapen.no

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS