Annonse

Test av Blaser R8

Langdemper med mange finesser

Blasers rettrekker R8 med heldempet pipe og justerbart skjefte inviterer til presisjonsskyting.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Blaser R8 har vært på markedet i mange år, men Blaser presenterer stadig nye varianter. R8 Ultimate Silence er en heldempet rettrekker med justerbart skjefte. Den heldempede pipa er helt sylindrisk fra kammer til munning, og gir inntrykk av at våpenet bare har en grov matchpipe.

Tommelhullskjeftet kan tilpasses skytterens behov for lengde, fall og høyde på stokken. Legg merke til at også kolbekappas høyde kan reguleres.
Tommelhullskjeftet kan tilpasses skytterens behov for lengde, fall og høyde på stokken. Legg merke til at også kolbekappas høyde kan reguleres.

Regulering

Ultimate er navnet på syntetstokken, som har tommelhull og er justerbar både i kinnkam og kolbekappe. Skjeftet har felter med grepsvennlig gummi på fortre og pistolgrep. For å gjøre plass til demperen, er løpskanalen utvidet i forskjeftet. Kinnkammen kan heves med en totrinns utløserknapp i forkant.

Test: Blaser B2 2-12x50 ic

Når kappa er satt i ønsket høyde med knappen helt inne, vil den siden returnere dit fra innfelt posisjon etter bare et lett trykk. Lengdejusteringen betjenes med en spak for å skyve kolbekappen ut og inn.

Også bakkappas posisjon kan reguleres opp og ned. Siden R8 er modulbasert, kan en fortreavslutning ned magnetfeste for Spartan tofot kjøpes i tillegg.

Den integrerte lyddemperen danner en fin helhet med resten av våpenet med sylinderprofil fra låskasse til munning.
Den integrerte lyddemperen danner en fin helhet med resten av våpenet med sylinderprofil fra låskasse til munning.

Tung demper

Vekten på våpenet er ganske høy, og mye av det sitter i den heldempede pipa. Den integrerte lyddemperen har forholdsvis liten diameter, men dekker til gjengjeld hele løpet – pluss et par desimeter foran munningen. Det gjør at rifla oppleves ganske fortung. For den som ikke skal jakte i Sverige, kan det nok være fornuftig å velge den kortere pipa på 42 cm, som er lovlig i Norge.

Demperen skrus like enkelt av pipa som frontmonterte typer. Nå er det ikke sånn at våpenet blir mer lydløst med en integrert lyddemper enn en frontmontert, men den gir inntrykk av å danne en helhet med rifla i stedet for å være påmontert ekstrautstyr. Ulempen er at demperen blir obligatorisk.

Det karakteristiske løse magasinet til Blaser R8 tar med seg avtrekker og -bøylen ut.
Det karakteristiske løse magasinet til Blaser R8 tar med seg avtrekker og -bøylen ut.

Pipeskift

Blaser R8 Ultimate Silence er fremdeles en pipeskifter, der to skruer på undersiden av skjeftet låser pipa på plass. Den åpne løpskanalen gjør at skjeftet bare er egnet til dempede eller svært grove piper.

Magasinboksen på R8 er bygd sammen med avtrekkerbøyle og avtrekker, og man skifter innmaten i boksen ved kaliberbytte. Ved bytte til kaliber med annen diameter på hylsebasen, må også sluttstykkehodet skiftes. Oppspenneren leveres bare med IC (Illumination Control) som aktiverer lyspunktet i Blasers egne sikter.

Den integrerte heldemperen er i prinsippet bare en lang teleskopisk lyddemper med smal profil.
Den integrerte heldemperen er i prinsippet bare en lang teleskopisk lyddemper med smal profil.

Presisjon

Man kan forvente presisjon av Blaser R8, og denne heldempede versjonen i .308 Winchester var ikke noe unntak. Den presterte små grupper både med Norma Jaktmatch 9,7 gram, Winchester target og Norma 165 grain Oryx. Kaliberet er godt egnet til dempede våpen.

Test: Rødpunktsiktet Blaser RD20

Demping og rekyl fra R8 Silence kan sammenliknes med en vanlig demper, og det dukket konsekvent opp varmeflimmer i kikkerten etter 3 skudd. Forskjellen lå i en uventet rask avkjøling mellom seriene, trolig på grunn av både mye overflate og stort innvendig volum.

Ultimate-skjeftet gjorde det lett å finne stødig grep i flere stillinger. Under stående skyting med lang arm var jeg litt for pinglete i pekearmen for riflas noe framtunge balanse.

Blaser R8 Ultimate Silence er et topp valg for den som konsekvent skyter med lyddemper montert. Den justerbare stokken kan lett tilpasses ulike skytestillinger og optikk. Prisen på deler og piper kan virke avskrekkende, men kvaliteten er det ingenting å si på.

Blaser R8 Ultimate Silence

Rifle med rettrekkermekanisme, syntetisk justerbart tommelhullskjefte og heldempet pipe.

Pipelengde: 47cm (68 cm med demper). Pipediameter: 31 mm.
Magasinkapasitet: 3 skudd i .308 Win.
Kinnkammens utslag: 25 mm.
Lengdejustering: 32 mm.
Vekt demper: 685 gram.
Totalvekt med demper: 4,0 kg.

Pris: kr 70 636,-
Leverandør: Blaser Group Norway as

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS