Annonse

Test av Anschutz 1782 D G-15x1 Thumbhole stock

Anchütz Modell 1782 er et jaktvåpen med matchkvaliteter.

Jaktrifle med matchpreg

Den nye storviltrifla fra Anschütz glimrer med topp avtrekk og god presisjon, og trekker matchelementer med seg inn i jaktmodellen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Den tyske våpenprodusenten Anschütz er en familebedrift med røtter helt tilbake til 1856. I etterkrigstiden skapte de et navn innen konkurransevåpen, men produsenten har også mange fine jaktvåpen i porteføljen. De har nå lansert en helt ny modell av en storviltrifle, som gjenspeiler produsentens fokus på detaljer og finmekanikk.

Anshütz modell 1782 er en nyutviklet boltrifle med mange moderne trekk. Her kan nevnes mulighet for pipeskift, integrert picatinnyskinne i låskassetoppen, en futuristisk tommelhullstokk og ikke minst et svært avansert avtrekk. Alle deler på våpenet framstår velpolert og feilfrie.

Låskassa har integrert Weavermontasje for feste av kikkertsikte. Kanalen i midten demper det ruvende inntrykket slike fester kan ha. Den store hevearmskula i kunststoff gir godt tak under ladegrepet, og forsterker match-preget på rifla.

Hul kolbe

Stokken på testrifla er en kraftig og velformet tommelhullstokk, som har en helt karakteristisk hul kolbe. Designet er lekkert, og integrerer både et høyt kinnstykke og et kraftig og rett pistolgrep med støtte for pekefingeren. Bakerst sitter en tynn gummikappe. Forskjeftet er bredt og kraftig, med flat underside som på matchvåpen. Overflaten er polert og oljet. Underberslaget i lettmetall er festet til en kraftigere aluminiumsramme i stokken, som effektivt stabiliserer låskassa.

Skjeftet gir god kontakt under skyting, tross sin særegne utforming. Kinnstøtten er høy nok til at øyet kommer rett i kikkertsiktet.

Kort slaglengde

Selve låskassa er laget i stål, og har en forholdsvis stor utkasteråpning, som gjør det mulig å etterfylle magasinet under skyting. På toppen er det frest ut spor for kikkertmontasje av weavertypen. Disse er mindre prangende enn vanlig, på grunn av en nedsenket fure langs midten.

Pipefestet er den etter hvert vanlige splitten i underkant med to strammeskruer. Bolten låser direkte i pipa med seks låseklakker i tre rekker. Den har stor diameter, hardforkrommet overflate og en slaglengde for tennstempelet på under 5 mm. Det siste sikrer kort slagtid, noe som letter presisjonsskyting.

Magasinet rommer 3 patroner, men 5 skudds magasin kan kjøpes i tillegg. Det er lagt inn et avstandsstykke i bakkant av magasinet for kaliber .308 Win., fordi låskassa er tilpasset lange patroner som .30-06.

Matchavtrekk

Avtrekkerhuset rommer et typisk Anschütz matchavtrekk, men er direkte uten trykkpunkt. Det er justerbart fra 400 til 1500 gram, og satt til 1100 gram fra fabrikken. Også posisjonen til avtrekkeren er stillbar. Produsenten oppgir at avtrekkerenheten er sammensatt av mer enn 50 deler! Sikringen er en befriende enkel totrinns, som bare blokkerer tennstempelet. Den sitter bak hevarmen i en beskyttet, men likevel tilgjengelig lomme, og er mulig å avsikre uten støy.

Boksmagasinet av platestål rommer 3 patroner. En må være ganske bestemt når det settes inn, og passe på at det flukter med underbeslaget for å unngå at det lugger. På den annen side spyttes det ut med kraft når utløseren i forkant av avtrekkerbøylen aktiveres.

Rifla har mulighet for pipeskift ved hjelp av to skruer under kammerstykket. De skråstilte sidene i underkant av låskassa er en del av bæresystemet mot skjeftet.

På skytebanen

Balansen i rifla er svært god, og gir inntrykk av et lettere våpen i anlegg. Med tommelhullstokken veier rifla drøyt 3,7 kg uten kikkert, noe enkelte kanskje vil oppleve som litt tungt for aktiv jakt. Den velpolerte og hardforkrommede bolten gir inntrykk av kulelager i ladegrepet. Bolten mater patroner presist og sikkert, med liten motstand i boltgangen. Ladegrepene var blant det glatteste jeg har opplevd på en boltrifle.

Moderne jaktrifler har etter hvert gode avtrekk, men Anschütz tar dette til et eget nivå. Sammen med grepet og tyngden i tommelhullstokken og den presise boltgangen, ga dette en skyteopplevelse på matchnivå. Presisjonen i våpenet var også førsteklasses. Lapua 8,0 gram/123grain helmantel ga trekløverpresisjon på ca 15mm, skutt med tofot.

Anschütz Modell 1782 med tommelhullstokk er en storviltrifle med matchpotensial, særlig egnet både for bane og posteringsjakt. Rifla bør være interessant også for de som er opptatt av jaktfelt- og elgbaneskyting.

Anschutz 1782 D G-15x1 Thumbhole stock

PRODUKTFAKTA: Anschütz Modell 1782 er en boltrifle med mulighet for pipeskift.

Tommelhullstokk i valnøtt, 36 cm stokklengde. Pipelengde 52 cm, riflestigning 1:12’’ i .308, munningsdiameter 18mm, 15x1 mm gjenger for lyddemper. Vekt 3730 gram.

«Fatbolt» sluttstykke med 6 låseklakker.

Boksmagasin for 3 patroner.

Presisjonsgaranti på 28 mm for 3 skudd på 100 meter. Leveres også med rein jaktstokk.

PRIS: kr 30320,-

LEVERANDØR: Magne Landrø AS

KARAKTER: 5

Powered by Labrador CMS