Test av Tikka T1x

Tikka T1x er en finkalibret rifle med fleksible løsninger for stokkvalg.
Tikka T1x er en finkalibret rifle med fleksible løsninger for stokkvalg.

I storebrors klær

Finnene har lansert en ny finkalibret rifle: Tikka T1x er laget for å passe i stokken til den populære Tikka T3x. Den presise rifla vil dekke mange bruksområder.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Det vesle kaliberet .17 HMR er supert til småviltjakt, og tredobler effektivt hold i forhold til en salongrifle. I en presis og stabil rifle som Tikka T1x er patronen godt egnet både til trening og jakt. Særlig treningsbiten har stort potensial i Tikkas nye randtenningsrifle. Mekanismen passer nemlig i stokken til storebror Tikka T3x.

Stokken er en typisk T3x, men noe avkortet med sine 33,5 cm fra avtrekker til kolbekappe. Som på storebror et det mulighet for å bytte til et brattere pistolgrep, og dessuten feste for et videre forskjefte. Kolbekappen er i hardplast, da rekylen i våpenet er ubetydelig. Stokken er fylt for å unngå kasselyd, og har standard reimfester. Grepsflatene har friksjonsfelt med skarpt mønster. Felles profil og posisjon for festeskruer i mekanismene til T1x og T3x, gjør det også mulig å bruke spesialstokker som GRS eller KKC, men magasinløsningen vil da ikke være optimal.

Stor låskasse
For å få til en Tx1 til å passe med storebror T3x, har det vært nødvendig å gi mekanismen større proporsjoner enn vanlig for en salongrifle. Låskassa er stor og lang for en finkalibret rifle. Toppen av låskassa har 11 mm spor for kikkertmontasje. Boltutløseren sitter vanlig plassert bak på venstre side. Tilpasningen til T3x er kanskje mest synlig på sluttstykket, som har fått en uvanlig lang boltmuffe i metall. Også diameteren er solid, og sammen med en voksen hevarm, minner det om bolten på en storviltrifle. Bare den reduserte undersiden på fremre del og kort sluttstykkegang, gir oss en påminnelse om at vi sitter med en randtenningsrifle.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.