Annonse

Test av Tikka T1x

Tikka T1x er en finkalibret rifle med fleksible løsninger for stokkvalg.

I storebrors klær

Finnene har lansert en ny finkalibret rifle: Tikka T1x er laget for å passe i stokken til den populære Tikka T3x. Den presise rifla vil dekke mange bruksområder.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Tikka T1x

PRIS: Tikka T1x kr 6 990,-

IMPORTØR: Schou Våpen AS

Det vesle kaliberet .17 HMR er supert til småviltjakt, og tredobler effektivt hold i forhold til en salongrifle. I en presis og stabil rifle som Tikka T1x er patronen godt egnet både til trening og jakt. Særlig treningsbiten har stort potensial i Tikkas nye randtenningsrifle. Mekanismen passer nemlig i stokken til storebror Tikka T3x.

Stokken er en typisk T3x, men noe avkortet med sine 33,5 cm fra avtrekker til kolbekappe. Som på storebror et det mulighet for å bytte til et brattere pistolgrep, og dessuten feste for et videre forskjefte. Kolbekappen er i hardplast, da rekylen i våpenet er ubetydelig. Stokken er fylt for å unngå kasselyd, og har standard reimfester. Grepsflatene har friksjonsfelt med skarpt mønster. Felles profil og posisjon for festeskruer i mekanismene til T1x og T3x, gjør det også mulig å bruke spesialstokker som GRS eller KKC, men magasinløsningen vil da ikke være optimal.

Dimensjonene på låskassa til Tikka T1x er kompatibel med stokkene til Tikka T3x.

Stor låskasse
For å få til en Tx1 til å passe med storebror T3x, har det vært nødvendig å gi mekanismen større proporsjoner enn vanlig for en salongrifle. Låskassa er stor og lang for en finkalibret rifle. Toppen av låskassa har 11 mm spor for kikkertmontasje. Boltutløseren sitter vanlig plassert bak på venstre side. Tilpasningen til T3x er kanskje mest synlig på sluttstykket, som har fått en uvanlig lang boltmuffe i metall. Også diameteren er solid, og sammen med en voksen hevarm, minner det om bolten på en storviltrifle. Bare den reduserte undersiden på fremre del og kort sluttstykkegang, gir oss en påminnelse om at vi sitter med en randtenningsrifle.

Utformingen av sluttstykket med halv radius i forkant er typisk for randtenningsrifler. Boltmuffa er noe forlenget bak for å gi nok lengde.

Fint avtrekk
Pipa er forholdsvis grov for det vesle kaliberet, med 17,5 mm diameter ved munningen, som for øvrig er ferdig gjenget for lyddemper. Med en lengde på 51 cm gir det en god tyngde i våpenet. Avtrekket er direkte og tørt, og står ikke tilbake for storebrors velkjente og gode avtrekk. Sikringen er topunkts, og sitter som vanlig bak hevarmen. Magasinet tar 10 patroner uten å klage. Matingen var upåklagelig med tre ulike kuletyper. Det er laget i hardplast og stikker halvannen cm ut fra stokken. Plasseringen rett foran avtrekkerbøylen gjør likevel at det ikke føles i veien. Utløseren sitter i en fordypning i forkant, og fungerer problemfritt.

Magasinet av hardplast har god funksjon. Mating av 10 skudd går lett, og det sitter godt og fast i rifla.

Presisjon
Det er i praktisk bruk at rifla viser sitt potensial. Det er særlig merkbart på de nevnte grove dimensjonene, som gjør rifla til noe mer enn en småviltrifle. På vei gjennom patroneskene hadde jeg følelsen av å stå med en storviltrifle. Rifla veier 2,6 kg uten siktemiddel. Den voksne stokken er til hjelp ved frihåndsskyting. Vi prøvde tre patronstyper fra CCI i .17 HMR, og alle ga presisjon på centimeteren på 50 meters hold. Gledelig var det at CCI Gamepoint syntes å gi et hakk bedre grupper enn CCI TNT og V-MAX. Gamepoint er designet for å holde mer sammen i viltet enn de to andre, og etterlater skutte ryper som mat i stedet for reveåte. På en vindstille dag gjør presisjonen i rifla det fullt mulig å knipe en rype på over 100 meter. Repetisjonen er kjapp og grei, våpenet innbyr på mange måter til mengdetrening på banen. Man erfarer fort at magasinene går unna i en fei.

Tikka T1x er et soleklart valg for den som allerede eier en T3x storviltrifle. Men rifla står også fjellstøtt på egne bein som småviltrifle med sin gode presisjon og skytekomfort.

17 HMR er et godt valg for småviltjakt, og tilbys med kuler for både pelsvilt og matvilt. Gamepoint er mildt ekspanderende og gir pene fellinger.

Les også: Test av Tikka T3x TAC A1: Tungt i jordekanten

Powered by Labrador CMS