Annonse

Test av Kimber 84M Adirondak

Kimber 84M Adirondak er blant de letteste storviltriflene på markedet. Den vesle Kimber 84M låskassa er nedskalert til å passe sin kalibergruppe optimalt. Legg merke til Talleymontasjene som eliminerer behovet for baser på rifla.

Den letteste

Kimber Adirondak er en ultralett rifle med litt kresen smak for ammunisjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Kimber 84M Adirondak

PRODUKTFAKTA: Lett fjellrifle i rustfritt stål og karbonfiber. som veier 2,2 kg. Justerbart avtrekk, M70 sikring og mauserutdrager. Vekt: 2,2 kg. Stokklengde: 34,5 cm. Frittliggende 45 cm pipe, gjenget for lyddemper. Riflestigning 1:12 i kaliber .308 Win.

PRIS: kr 22995,-

LEVERANDØR: Oslo Skytesenter AS, https://osloskytesenter.no

Kimber 84M Adirondak er en av de letteste storviltriflene på markedet med sine eteriske 2,2 kg. På denne modellen er det spart vekt i alle hjørner på en allerede godt slanket låskasse. Det vanskelige navnet refererer til et fjellområde i staten New York i USA, som blant annet huser alpinstedet Lake Placid.

Lett og liten stokk
Stokken er laget i karbonfiber. Den er velformet, men er noe kort og med et smalt pistolgrep. Begge deler sparer selvfølgelig vekt. Med en kort stokk kommer kikkertsiktet ganske nær, særlig ved liggende skyting.

Innvendig er stokken spesielt pent pusset, og tilpasningen mot metallet er god. Hullene for festeskruene er forsterket med aluminiumsrør, og pipa er frittliggende.

Overflaten har et Gore Optifade digitalt kamuflasjemønster, i tillegg til en behandling som gir en gummiert følelse mot hendene. Stokken har standard fester for reimbøyler, og bakerst sitter en myk og sjenerøs gummikappe.

Mauserutdrager
Låskassa er Kimbers velprøvde lille 84M modell i rustfritt stål. Den minner om en nedskalert Mauser M 98, med den lange, utenpåliggende utdragerfjæra. Den roterer ikke med sluttstykket, og gir en kontrollert mating av patronene.

Det kan merkes under ladegrepet som en ekstra liten motstand når fjæra griper patronen, uten at det sinker ladegrepet i noen grad. Da er den kraftige vektbesparende serrateringen av boltkroppen mer merkbar, særlig når bolten trekkes bakover i repeteringen. Likevel gikk repeteringen problemfritt under all skyting.

Det vesle sluttstykket har både utenpåliggende utdragerfjær for kontrollert mating, og en pålitelig M70-sikring på boltmuffa. Rillene i boltkroppen sparer vekt.

Uvanlige gjenger
På boltmuffa sitter en fin skyvesikring av type Winchester M70 som låser tennstempelet direkte. Hevearmskulen er hulet ut for å være lett. Pipa er laget i rustfritt stål, og er gjenget med 7/16x28 gjenger. Dempere med disse gjengene er vanligvis ikke hyllevare, men importøren lagerfører A-TEC Hertz 119 lyddempere med Kimbers logo påtegnet.

Det kompakte avtrekkerhuset er justerbart for vekt. Legg merke til det spesielt brede og kraftige avtrekkerbladet.

Blindmagasin
Et annen vektbesparende trekk, er at magasinet kun kan betjenes fra låskassa, og at stokken derfor er uten underbeslag. Magasinet tar 4 patroner. Avtrekkerbøylen i aluminium er festet med en skrue innenfra.

Avtrekket er justerbart i vekt og satt til rundt halvannen kilo. Det er direkte og tørt og har en bred og kod avtrekkerflate.

Innsiden av karbonfiberstokken er spesielt ryddig og ordentlig. Det er ikke noen åpning for magasinhengsel i bunnen. Dette er for å spare vekt.

Litt kresen
Lette rifler med tynne løp kan gjerne være litt kresne på ammunisjonen, og denne Kimberen i kaliber .308 Winchester var ikke noe unntak. Den likte best lette kuler, og jeg skjøt fine små trekløvere med Federal Fusion 9,7 gram. Også Norma Oryx 10,7 gram ga bra presisjon.

Med lyddemper montert var ikke rekyl noe tema, men også uten demper oppførte rifla seg pent. Rettlinjede karbonstokker fordeler ofte rekyl godt, tross sin lave vekt. Ved stående skyting uten støtte, blir en så lett rifle mer vinglete, men på jakt er det som oftest mulig å finne støtte eller anlegg for sikrere skudd.

Kimber 84M Adirondak er med sin lave vekt en drøm å ha med på fjellet. Om den også får sine favorittpatroner vil den være en super rifle for reinsjegeren, eller for den som trekker hjorteposten øverst i lia.

Powered by Labrador CMS