Annonse

Test av Sabatti Saphire Thumbhole

Ammunisjonskresen polygonrifle

Italienske Sabatti har introdusert et nytt riflingssystem for rifleløp som de har kalt «Multi Radial Rifling» (MRR). Testrifla viste seg kresen på ammunisjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Sabatti Saphire Thumbhole har en form for polygon (mangekantet) rifling i løpet i stedet for tradisjonelle bommer og rifler. Multiradial rifling har to forskjellige diametere, og er et polygonløp der den bratte overgangen i vinklene er fjernet.

Sabatti lover forbedringer på mange områder, blant annet på presisjon og løpsslitasje. Konseptet er ikke nytt, polygon- rifling ble patentert av Sir William Withworth helt tilbake i 1854. Sabatti benytter runde hjørner i sine løp, som kan minne noe om William Ellis Metford sine rifleløp fra 1870-tallet.

Sabatti Saphire Thumbhole er en rifle med spesiell innvendig struktur i pipa

Integrert picatinny
Sabatti Saphire er en løpsveksler i forholdsvis rimelig utførelse. Låskassa er laget i aluminium og har integrert picatinnymontasje for kikkertsikte på toppen. Pipa sitter i en splittet ring som er strammet med tre kraftige skruer. Alle må løsnes for å bytte til annet kaliber.

De tre strammeskruene ligger andføttes i låskassa og klemmer rundt kammerdelen på pipa.

Sluttstykket er en typisk «fat bolt» med tre låseklakker i det utskiftbare bolthodet. Boksmagasinet på testrifla rommer seks patroner liggende under hverandre i rekke, og stikker derfor 5 cm ned fra underbeslaget. Det har litt slark og støyer litt ved bevegelse.

Magasinutløseren sitter inne i avtrekkerbøylen, som er støpt i lettmetall sammen med underbeslaget. Rifla leveres vanligvis med et treskuddsmagasin. Pipa måler 61 cm og er gjenget for lyddemper med litt uvanlige ½-20 UNF.

Stokken har et sjenerøst tommelhull som ikke er uvanlig på dagens skjefter. Legg merke til den integrerte picatinnyprofilen på toppen av låskassa som passer kikkertmontasjer med vanlige weaverfester.

Vellaget tommelhullsgrep
Stokken er laget i kunststoff og har et ganske vellykket tommelhulldesign. Pistolgrepet er nesten vertikalt med en kraftig håndsvull. Tommelhullet er så rommelig at hele tommelskinka får plass, da skjeftet er festet med to ganske marginale broer. Skjeftet har et svakt forhøyet kinnstykke.

Magasinet som fulgte rifla tar 6 skudd. Som standard følger et 3 skudds magasin som flukter med underbeslaget.

Stor spredning
På skytebanen viste testrifla i .308 Win. seg å være ganske kresen. Faktisk lykkes jeg ikke med å få gode samlinger før etter tredje tur på skytebanen. Den likte ikke 9,7 grams kuler av militær helmantel-type. Heller ikke tunge 180 grains kuler så ut til å fungere.

Etter noen runder på banen slo rifla til med slike samlinger med Norma Ecostrike.

Spredningen mellom skuddene lå på mellom 10 og 20 cm! Da rifla endelig fikk Norma Ecostrike 9,7 gram, satte den fine små 20 mm samlinger i skiva på 100 meter. Akkurat det lover godt for løpsprofilen, da vi trolig må venne oss til blyfritt i nær framtid.

Også en hjemmeladd Hornady 165 grain soft point ga tilsvarende samlinger. Det er sjelden at rifler viser en slik forakt for ulike patroner. Det står ikke i stil til hva produsenten har lovet, men det kan selvsagt være spesielt akkurat for testeksemplaret.

Den spadeformede hevearmen gir god kontroll, men personlig venner meg ikke så lett til raske ladegrep med tommelhull. Ved liggende skyting er det imidlertid fordelaktig med en bratt vinkel på avtrekkerhånden, slik som her. Avtrekket på 1,2 kg har en tanke kryp.

Sabatti Saphire Thumbhole er først og fremst en forholdsvis rimelig pipeveksler, men vær forberedt på å måtte prøve ulike ammunisjonstyper før du finner en brukbar jaktpatron.

PRODUKTNAVN: Sabatti Saphire Tumbhole

PRODUKTFAKTA: Boltrifle med syntetisk tommelhullstokk. Vekt: 3,3 kg, avtrekksvekt 1,2 kg, 2 stegs skyvesikring, pipelengde 61 cm. Finnes i kalibre fra .243 Win til .300 Win Mag.

LEVERANDØR: Vaabenhuset Nygård AS, vaabenhuset.no

PRIS: kr 14995,-

KARAKTER: 4

Powered by Labrador CMS