Annonse

Mauser til folket

Test av Mauser M18

Med Mauser M18 satser den tradisjonsrike produsenten på å treffe et enda bredere publikum. Vi har testet, og konstatere at både Tikka T3 og Sauer 100 får tøff konkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Mauser M18 gir et godt førsteinntrykk som en enkel og velbalansert jaktrifle. Særlig stokken er vellykket med sitt gode grep og kompakte indre.

Låskassa er laget i stål. Den er klargjort for baser til kikkertmontasje av samme profil som Remington 700. Festeskruene til stokken er fast i låskassa, og festet med muttere på undersiden av stokken. Innenfor disse sitter et par løse skiver som man bør være oppmerksom på ved demontering.

Mauser M18

Pris: 10 900,-

Importør: Norma AS

Sluttstykket har en boltmuffe av plast, som er blitt vanlig i dette segmentet. Hevarmsløftet er 60 grader, styrt av de tre låseklakkene på sluttstykket. Som hos storebror M12 har bolten to utstøterknaster i den omsluttende støtbunnen, og den samme utdrageren med en trådfjær som snor seg om bolthodet.

Sluttstykket har en lett rillet overflate, men glir godt i kassa. Hevarmen er skrudd fast i bolten.

Det rommelige magasinet i kunststoff tar 5 patroner med kryssmating (de ligger litt sikksakk), og kan enkelt etterfylles gjennom utkasteråpningen i låskassa.

Presisjonsgaranti
Avtrekket er tørt og kontant, og regulerbart mellom 1 og 1,5 kg. Rifla har en trepunkts sikring (plassert bak hevarmen) som låser sluttstykket i bakre stilling.

Denne er fjærbelastet og lett bevegelig i begge retninger. Pipa på 52 cm er kaldhamret, og Mauser garanterer presisjon innenfor et bueminutt på 100 meter, altså ca. 3,6 cm.

Den er gjenget for lyddemper med 15x1 gjenger. Pipa er uten åpne sikter. I første omgang blir Mauser M18 levert i .308, .30-06 og 6,5x55.

Den avtakbare kolbekappa er mer en gimmick, men man kan jo savne pussesnor i terrenget fra tid til annen.

Isopor
Skjeftet er syntetisk, og har flere gode detaljer. Kolben er fylt med isopor for å unngå den billige, hule lyden. Grepsområdene har et mykt og heftende belegg som gir et stødig grep i under skyting, foruten å virke varmere mot hendene.

Avtrekkerbøylen er støpt som en del av skjeftet. Kolbekappen kan demonteres med et raskt grep ved hjelp av to ører som hekter i stokken. Bak kappen er det rom for pusseutstyr som en BoreSnake eller liknende.

Avtrekksvekten er justerbar fra utsiden gjennom skruen i avtrekkeren. Huset er i kunststoff. Legg merke til stokkskruene som sitter fast i låskassa.

Dessuten gir det mulighet for rask justering av lengden – om Mauser ønsker å levere alternative lengder. Kolben er ellers rett og fyldig, med forholdsvis høy kinnkam, som dagens store kikkertsikter krever.

Alt i alt virker stokken mer påkostet enn det som er vanlig i dette prisleiet.

Testrifla viste god presisjon med flere av Normas patroner i .308 Winchester. Vanlig 150 gr Jaktmatch gikk godt, det gjorde også de nye Ecostrike 150 gr. og Tipstrike 170 gr.

Rifla leveres ferdig gjenget for lyddemper. Sluttstykket har en særegen rillet struktur i overflaten. Det har doble utstøtere og utdrager i en av de tre låseklakkene.

Fornuftig
Det var mulig å etterprøve fabrikkens presisjonsgaranti på 3 cm med disse patronene. Ladegrepet var forholdsvis glatt, til tross for boltens særegne rillede overflate, og matingen var problemfri. Magasinet var lett å fylle, både løst og når det satt i rifla.

Mauser M18 er en rifle med fornuftige detaljer til en god pris. Særlig det romslige magasinet og en stiv kunststokk med godt og behagelig gummigrep framstår som positivt. Rifla står ikke tilbake for Tikka T3 eller Sauer 100, og er et «skarpt» alternativ i denne prisklassen.

Powered by Labrador CMS