Annonse

Bok || Gås og gourmet

Denne boken om både jakt og tilberedning av gås ga mersmak, skriver anmelderen.
Denne boken om både jakt og tilberedning av gås ga mersmak, skriver anmelderen.

Det smager av fugl

Denne boka viser at oppfatningen om at «gås smaker litt som kylling», åpenbart er moden for revurdering.

Publisert Sist oppdatert

For 25 år siden skrev undertegnete Jakt på gås, and og sjøfugl. Boka, som tok for seg jakt og forvaltning av andefamilien, ble ingen kioskvelter. Siden den gang har en del av andefuglene gått tilbake, mens gjessene har hatt en formidabel bestandsvekst.

Sammen med hjorten framstår grågås, kortnebbgås og kanadagås som viltvinnerne i norsk utmark de siste 30 årene.

Gås og gourmet

Omslaget til boka «Gås og gourmet».

Skrevet av: Kirsti Blom, Ove Martin Gundersen, Ingunn M. Tombre, m.fl.

Forlag: Orkana, 2022

Sider: 96 sider

Pris: 349 kroner
ISBN: 978-82-8104-523-1

Gåsejegerbestanden later derimot ikke til å ha økt i tilsvarende grad. Det til tross for at forskning, forvaltning, grunneiere og jaktpressen jevnlig maner til mer jakt og bedre samarbeid og organisering av gåsejakta.

Kulturlandskapets storfugl representerer en betydelig viltressurs. Det felles om lag 15 000 grågås i løpet av jaktsesongen, vi kan trygt skyte det dobbelte, bare for å holde tritt med tilveksten.

Gås og gourmet er i så henseende rett bok til rett tid – både som et lynkurs i en svært spennende jakt – og hvordan du får det beste ut av fuglen på kjøkkenet.

Hvordan servere knapt 100 sider om gjess i felt og i kjøkkenet på appetittvekkende vis?

Jo, man tager et par forskere og viltforvaltere, tilsetter et par av landets ypperste kokker, pisker inn en skjønnlitterær forfatter og en dyktig jeger, og krydrer med et par utmerkete fotografer.

Resultatet er 19 nyskapende oppskrifter, som utgjør snaut halve boka, innbydende presentert. Mat er også for øyet.

Hvordan smaker gås? Jeg har pleid å svare «litt kylling», langt unna den karakteristiske viltsmaken du finner hos eksempelvis rype og hare. Den oppfatningen er åpenbart moden for revurdering.

Gåsekjøtt smaker umami, ifølge kokkelaget, smaken som gjør mat fyldig og komplett. Kremet gåsegryte med potetpure og rørte tyttebær, ga definitivt mersmak.

Powered by Labrador CMS