Annonse

Er du forberedt på blyfritt?

Fra 15. februar er det ugjenkallelig slutt på blyhagl til småviltjakt. Er du forberedt?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Det er vel egentlig ingen som er godt nok forberedt på dette, sier Vidar Nilsen, NJFFs jaktkonsulent.

I praksis blir det nærmest et totalforbud mot bruk av blyhagl i Norge fra og med 15. februar 2023. Grunnen er at det er denne datoen et nytt EU-direktiv trer i kraft.

Det har vært blyforbud tidligere – en sak som skapte svært høy temperatur, både før og under forbudet. Det blir ofte hevdet at alternative materialer resulterer i økt skadeskyting, men nå er det altså ingen vei utenom.

– Hvilke anbefalinger gir NJFF jegerne?

– Man må ta hensyn til anbefalt haglstørrelse og skyteavstand for de ulike haglmaterialene. I mange tilfeller, eksempelvis ved bruk av stålhagl, må man redusere avstanden og gå opp i størrelse, sier Nilsen.

Krevende leveringssituasjon

– Men hva mener du er beste alternativ?

– Det kan vi ikke gi et entydig svar på, det avhenger blant annet av hva du skal jakte. Stål er mest utbredt, mens f.eks. tungsten og vismut har egenskaper nærmere bly.

– Hjelper det å protestere?

– Nei, dessverre. Det er en EU-forordning vi må forholde oss til, sier Nilsen.

Les også: Straks slutt på blyhagl

Jaktkonsulenten er spent på hva ammunisjonsprodusentene kommer opp med av nye produkter før neste sesong. Foreløpig holdes kortene tett til brystet.

Leveringssituasjonen er allerede krevende for det meste av ammunisjon. Sjekk for øvrig NJFFs ammunisjonsguide, som ligger på njff.no og i NJFF-appen.

Powered by Labrador CMS