Annonse

Statistikk:

Sjekk hva rovdyrene i Norge og Sverige dør av

Visste du at Statens naturoppsyn tar ut omtrent like mye jerv som lisensjegere? Eller at over 1000 gauper har blitt påkjørt siden 1980? Et nytt digitalt verktøy gir oversikt.

Miljødirektoratet har i samarbeid med svenske Naturvårdsverket samlet og tilgjengeliggjort data som viser dødsårsaken til bjørn, jerv, gaupe og ulv i Norge og Sverige. Tallgrunnlaget strekker seg helt tilbake til 1980, og byr på noen interessante overraskelser.

Verktøyet er laget slik at du kan filtrere på både art, dødsårsak og land og fylke.

Stor antall påkjørsler

Ser vi bare på gaupe, har det dødd 7357 gauper siden 1980, hvorav 2918 har dødd i Norge og 4439 har dødd i Sverige. Totalt har 1262 gauper blitt påkjørt av bil og tog, mens 285 gauper har dødd av sykdom. 272 har ukjent dødsårsak.

I Norge har det blitt felt 2301 gauper under ordinær kvotejakt, mens svenskene har felt 1503 gauper under sin lisensjakt. 

SNO nær halvparten

Hopper vi fra gaupe til jerv, blir det tydelig at det knapt felles jerv i Sverige. Av totalt 2763 døde jerv tilbake til 1980, har 2347 dødd i Norge. Det er interessant, all den tid jervebestanden i Sverige er høyere enn den norske. Svenskenes rovdyrbestand har generelt vært økende siden 1980, med tilhørende økt jakt.

Samtidig blir det også tydelig at Statens naturoppsyn (SNO) tar ut nesten like mye jerv som det lisensjegerne gjør her hjemme, henholdsvis 900 individer versus 1124 individer. I tillegg kommer 112 jerv tatt ut på skadefelling og 104 jerv som har ukjent dødsårsak.

Den norske avgangen av jerv, henger også sammen med inndelingen i beiteprioriterte områder versus forvaltningsområder for rovdyr.

Nysgjerrig på mer? Her kan du selv teste verktøyet.  

– Viktig informasjon

Fagdirektør Terje Bø i Miljødirektoratet forteller at tjenesten er en viktig del av folkeopplysningen.

– Vi har lenge publisert informasjon om hvor ulike rovdyr har blitt felt. Men når det for eksempel kommer til plasseringen av jervehi, er dette sensitiv informasjon vi ikke har kunnet vise fram i et kart. Nå får alle som er interessert, en fullstendig oversikt over døde rovdyr, uten at vi avslører for eksempel hiplasser, forteller Bø til Jakt & Fiske.

Han opplyser at også ulovlig beskatning er med i oversikten.

Powered by Labrador CMS