Årets ildsjel 2022:

Bjørn er en historisk ildsjel

Bjørn Grønvold fra Vang Jeger- og Fiskerforening er det første medlemmet i NJFF som har fått den høythengende prisen «Årets ildsjel» – noen gang.

Publisert

Juryen var enstemmig, og lot seg imponere over Grønvold sitt over 40 år lange frivillige arbeid i Vang JFF.

– Jeg ble veldig overrasket, og jeg føler meg ydmyk. Det er artig å få anerkjennelse etter mange år med frivillig arbeid, sier Grønvold til Jakt og Fiske.

Generalsekretær Eldar Berli i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), er glad for at medlemmer av lokale jeger- og fiskerforeninger blir sett og anerkjent på denne måten.

Han gratulerer Bjørn Grønvold med flott frivillig innsats, og en velfortjent pris.

Årets ildsjel

  • Deles ut av firmaet Skytterlinken AS.
  • Deles ut til ildsjeler i skytterlag, samlag, lag, klubb eller forening innen skytesporten.
  • Tildeles trofe, diplom og verdisjekk til ildsjelens skytterlag.
  • Første gang utdelt i 2012.

Fakta fra skytterlinken.no


– Tildelingen av denne prisen er en god påminnelse om at NJFF er bygd opp av ildsjeler, og at våre foreninger ikke kan eksistere uten ildsjeler. Bjørn er et synlig bevis på alle som står på for fellesskapet i lokallagene rundt om i landet, sier Berli.

Betyr alt

Hamar Arbeiderblad skriver at Grønvold ble nominert til prisen på grunn av sin iherdige innsats både vinter og sommer for å tilrettelegge trening, øvelsesskyting til jakt, obligatoriske skyteprøver, stevner og rekruttering av nye skyttere.

Grønvold sier til Jakt og Fiske at han bruker mesteparten av tiden sin i foreningen. Han ordner med alt fra utarbeidelse av dugnadslister til organisering av stevner. I tillegg klargjør han skiver, bemanner skytebanen og driver vedlikehold. 68-åringen finner også tid til egen trening.

– Skytebanen har vært mitt andre hjem, og betyr stort sett alt for meg. Målet er å få til gode dugnader og vel gjennomførte stevner, og at folk skal ha det fint, sier han.

Skytebanen som terapi

Skytebanen fikk en ekstra betydning for Grønvold etter NM i 2019. Da fikk han påvist kreft. Han forteller at han har gått gjennom tung behandling, og at både skytebanen og folkene i Vang JFF har vært viktige for ham.

– Jeg har brukt skytebanen og skyting som terapi. Jeg begynte å gå rart, og jeg mistet følelsen i fingre og tær, sier han.

Årets ildsjel ga seg ikke. Han trente og trente. I dag kjenner Grønvold avtrekkeren, og har foreløpig en kreftfri CT-skanning av lungene.

– Den beskjeden var verdens beste julegave i 2022. Jeg går fortsatt til sjekk, men det var en fin nyhet å få, sier han.

Tilrettelegger for ungdommen

Tidligere fikk frivillighetens mann hele 20 kvinner med på NM Jaktfelt i 2013. Han forteller at dette var det første reine damelaget i denne klassen. Nå bruker Grønvold oppskriften igjen, denne gangen er målet å få ungdomsskyttere til NM på Tynset til våren.

– Vi ordner med gratis trening, gratis ammunisjon, lån av våpen, betaler husrom under stevnet og står for arrangementsavgiftene. Det eneste vi forlanger tilbake er at ungdommene blir medlem av Vang JFF, og at de stiller som frivillige på for eksempel feltstevner, sier Grønvold.

Det er nemlig viktig for «Årets ildsjel 2022» at alle får muligheten til å delta.