Annonse

50 år med leirduer

Jan Arve Brovold (76) holder fremdeles koken på Temmen skytebane.

– Jeg husker godt jeg var på befaring med grunneieren i 1967. Han sa vi kunne legge banen akkurat hvor vi ville på eiendommen hans.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Jan Arve Brovold står ettertenksomt på jegertrapbanen til Stange JFF og myser mot kveldssola. Her har han vært aktiv i drøyt 50 år. Tidligere skjøt de på en bane som het Knuken, der kastemaskinen var gravd ned i et hull i bakken og den løpende hjorten gikk på pedalkraft.

Det var en fordel å skyte litt seint på kvelden, for da var han som syklet litt slappere i beina, smiler Jan. Men Stange JFF hadde behov for egen skytebane, og de fikk til en avtale med en grunneier på Temmen i Stange, hvor banen ligger i dag.

Som ildsjel i foreningen ble Jan Arve formann i leirduegruppa allerede i 1977, et verv han bekledde inntil for få siden. Skyttermiljøet på Temmen har vært svært aktivt og har fostret en rekke toppskyttere. Foreningen sør for Hamar var i en årrekke en av landets beste leirdueklubber, med leirduer i lufta hver tirsdag og torsdag i sommerhalvåret siden banen ble anlagt. etablert. De ivrigste startet sesongen allerede i februar.

Volvoen til Jan Arve Brovold, fylt med ungdom og hagler, var et velkjent syn på skytterstevner på Østlandet i 1970- årene. Her fra et stevne på Hedmarken i 1972.

OL-sølv på junior

Jan Arve Brovold ble æresmedlem i Stange JFF i 1993. En av grunnene er hans iherdige innsats som instruktør og mentor for flere generasjoner unge skyttere. Han får blant annet æren for å ha hjulpet brødrene Tom og Tor Fjeldstad opp i norgeseliten, og ikke minst sin egen sønn – Tore Brovold – som toppet en forrykende karriere med hagla med sølvmedalje i skeet under OL i Beijing i 2008.

Brødrene Fjeldstad var med fra starten av. Tom var ikke større enn at han måtte bruke langfingeren for å rekke fram til avtrekkeren.

Gutta hadde jo ikke lappen, så det ble å kjøre rundt og hente dem og reise til banen med stappfull bil.

Mentor

Innsatsen bar frukter! Tom Fjeldstad står med sju norgesmesterskap i NJFFs jaktskyttergreiner, og kapret kongepokalen i jaktsti allerede i 1987. Samme året ble det NM- gull også i jegertrap og på elgen. Bror Tor var ikke så verst han heller, med NM gull i jaktsti og kongepokal i 1986.

­­Det var jo usigelig moro når de fikk det til, humrer Jan Arve og stryker seg over haka:

– Tom er nok den mest komplette jaktskytteren jeg har sett …

– Det var jo usigelig moro når unggutta fikk det til! Jan Arve Brovold skal ha sin del av æren for at Tom og Tor Fjeldstad tok steget opp i norgeseliten, og for at sønnen Tore noen år seinere var i verdensklasse.

To kongepokaler

Jan Arve Brovold var selv en glimrende skytter i yngre år. Allerede i 1967 vant han landsdelsstevnet i jegertrap i Skien, 10 år etter kapret han NM-tittelen på Biri, og dermed også den første kongepokalen som ble satt opp i greinen.

Under NM i 1981 ble det sølv. Det året debuterte også junior, 11 år gammel. Resten er historie for mannen som ville ut i verden og konkurrere med de beste i skeet og OL-Trap. Tore Brovold er i dag trener for det danske landslaget.

Raus grunneier

Den første installasjonen her på Temmen var en bunkers på trapbanen. Den eneste ulempen er at kveldssola står imot. Da kan det være litt vanskelig å se de høyeste duene på fine kvelder, orienterer Jan Arve.

Med årene er det foretatt flere utbygginger og påbygg; tak over standplass, klubbhus, og i nyere tid også en sportingbane som kyler ut leirduer i alle tenkelige vinkler.

Den første grunneieren må åpenbart ha vært av det rause slaget, han fikk i en årrekke kun blomsterbukett som takk. Først i 2020 fikk Stange JFF kjøpt tomta til banen av nåværende grunneier, og har med det en fast forankring på Temmen.

– Jo da, det har blitt noen timer på banen, sier Jan Arve, her i gang med å fylle en kastemaskin på sportingbanen.

Elgjeger og slakter

Jan Arve Brovold var med på harejakt fra han var ti. Siden har han jaktet det meste i de vidstrakte skogene i denne delen av landet, men elgjakta står høyest i kurs. Elglaget utgjør tolv mann som jakter på 32 000 mål langs E6 mellom Hamar og Espa. Tidligere var kvota på 30 elg. Vi ymter frampå at med et slikt kjøttberg er det greit med en slakter i laget.
Alle bidrar! Det er lagarbeid. Men jeg gir jo noen tips her og der, smiler han beskjedent.

Jan har jobbet som slakter hele livet, og har ikke gitt seg riktig ennå. Faren etablerte seg som lokal slakter i Trygve Brovold Kjøttforretning AS i 1936, vår mann har vært der siden han gikk ut av skolen.

– I dag er elgkvota på ti dyr. Det er mer høvelig. Da går det an å kose seg litt i skauen mellom slagene.

Jan er fremdeles med som standplassleder for leirduegruppa i Stange JFF. Dessuten trener han jevnlig, det har han alltid gjort. Og bistår gjerne dem som ønsker litt instruksjon.

– Den vanligste nybegynnerfeilen?

Å lukke begge øya når du trekker av!

Les også: Dette er NJFFs jaktskyting

Leirduesti (sporting) har økende oppslutning, og er suveren jakttrening for den allsidige småviltjegeren.
Powered by Labrador CMS