Annonse

Test av Buster M1 Q Edition «M Fish» + Yamaha F40FETL

Test av Buster M1 Q Edition «M Fish» + Yamaha F40FETL,
Test av Buster M1 Q Edition «M Fish» + Yamaha F40FETL

Busterbåt med potensial

Buster er vår mest solgte aluminiumsbåt, som ofte er brukt til fiske. Moderne fiskere vil imidlertid ha reine fiskebåter. Kan den nye Fish-serien endre på dette? Vi tok M Fish ut på vannet for å sjekke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Tross Busters mangeårige status som stabil og vedlikeholdsfri aluminiumsbåt for fiske og fritid, har de mistet grepet på dagens moderne og aktive fiskere. 

«Fiskecamp-båter» som Kaasbøll, Gemi og Kværnø har tatt mange av havfiskerne, mens mer ukjente båter fra lavkost land som Litauen, Kina, Russland og alle «drømmebåtene» fra USA, er blitt solgt til skjærgårds- og predatorfiskere i flere år.

Vi valgte å gå «All-in» og fylle båten med alt en fisker kan drømme om: Garmins heftige Force baugmotor, drevet av 2X Gylling Lithium LifePo4 12,8V (24v) 100Ah. Kombiinstrumentene ble 2x Garmins effektive Echomap Ultra 102sv med fullt Panoptisk oppsett og 3 givere. Totalt øker dette båtens pris med ca. 120.000,- og har gjort sitt for å gi båten det «lille ekstra». Her fra en gjeddetur.

Buster begynte derfor i stillhet å utvikle «skandinaviske fiskebåter» for 6-7 år siden. Den første som kom ut var S Fish, som tidligere er testet i Jakt & Fiske. 

Den har nå fått tre storebrødre i M1, XL Pro og XXL Pro. De Yamaha-eide finnene slår i år hardt tilbake, og posisjonerer seg som den mest komplette skandinaviske alu-fiskebåtprodusenten for profesjonelle og aktive fiskere.

M Fish er en ypperlig og lettstelt allrounder. Båten er stabil og lett å bevege seg rundt i – uten at den vingler. Flere ganger har vi vært to personer som har «hengt over ripa» og landet fisk. 

I mange mindre aluminiumsbåter er dette et stort problem, men her har Buster virkelig fått dreisen på skrog og vektplassering.

Vi kritiserte S for å ikke utnytte plassen under dekk. Nå er det meste av områdene under dekk, foran og bak, godt utnyttet. For fiskere som er på jakt etter båt med kastedekk, er hensikten å gjemme unna alt utstyr (inklusiv stengene) under dekk, for å få en ryddig og praktisk fiskehverdag.

Det er en stor fordel å kunne transportere båten ferdig rigget på en henger, og her gjør den jobben perfekt. Dekket er reine dansegulvet og dekker nesten hele båten, hvor stangrommet på babord side (som nå endelig er polstret innvendig), fungerer som en bro mellom front og akterdekk. Rommene er også lett tilgjengelige og har enormt god plass.

Akkurat som på S, synes vi motorbegrensningen er litt kjip, spesielt siden båten er tillatt for fem personer, noe motoren sliter med i litt bølger og motvind. En 50-hester ville gjort susen, og et tørrere skrogdesign, ville taklet halvstore bølger med tilhørende sidevind bedre. Nå blir vi alle klissvåte – uansett.

I en båt tiltenkt dedikerte fiskere, burde det også vært plass til et proft ekkolodd på minst 10 tommer. Baugmotorfestet er flyttet ut av inngangspartiet og fungerer supert, selv om fortøyningsfestet på utsiden er malplassert og bøyes for lett.

I samme prisleie er det for tiden mange gode båter å velge mellom, men liker du tryggheten Buster står for, det fantastiske kastedekket, og mulighetene for å tilpasse båten med foretrukket ekstrautstyr, er dette virkelig en båt å vurdere. I hvert fall om den skal brukes mest av en eller to personer.

Buster M1 Q Edition «M Fish» + Yamaha F40FETL

Ekkolodd/Kartplotter: Nei

Bensintank: Løs 25l

Vekt u/motor: 365 kg

Lengde: 486 cm

Bredde: 185 cm

Maks antall personer: 5

Motoranbefaling: 30-40 HK

Maks last inkl. motor: 530 kg

Hastighet: Ca. 27 knop

Styrekonsoll: Ja, styrbord side med vindskjerm og plass til ekkolodd

Pris: kr 190 050,- (m/Yamaha 40HK), testmodell (eks. Garmin-utstyr): ca. 216 000,-

Leverandør: Yamaha Motor Europe NV, www.buster.fi/.no

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS