Annonse
«Gamle» Buskerud satser ungt! I korona-året 2020 klarte Midtfylket jakt- og fiskeskole bragden å holde 20 arrangementer for ungdom. Duejakt var et av dem. Her fra

Reportasje

Midtfylkets ungdomssatsing traff midt i blinken

Midtfylket jakt og fiskeskole i «gamle» Buskerud har trolig et av landets beste opplegg for ungdom. Hvordan kan din forening lykkes med slikt arbeid?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Hei Sara, det satt akkurat to duer i treet rett over her!

Disse er med på Midtfylket jakt- og fiskeskole

Glomsrudkollen JFF
Nordre Modum JFF
Sokna JFF
Modum jakt- og sportsskyttere

Åmot og omegn fiskerforening

Sigdal og Eggedal JFF
Holleia JFF
NJFF Buskerud

Unggutten stikker overkroppen godt over kamuflasjenettet mens han stadig forsøker å komme i kontakt med instruktøren. En annen voksenperson ville kanskje svart med et «hysj!», «sett deg ned!», og innprentet ham hvordan duejakt skal foregå. Men ikke denne dama. Sara lar de to duene fyke, og svarer gutten med samme boblende iver. Hun anerkjenner hva han så og gir ham ros for det!

Det kan hende at Sara Mathilde Hansson har en annen tilnærming til jaktopplæring enn den «gammeldagse» relasjonen mellom far og sønn. Her i Midtfylket jakt- og fiskeskole står store doser nysgjerrighet og glede på plakaten.

Når Sara sitter bak kamuflasjenettet sammen med Ted, Mathias, Theo og Kristian, så er hun like boblende ivrig som dem. Kanskje er det nettopp derfor at ungdomssatsingen i «gamle» Buskerud er blant landets beste?

Samtlige instruktører på duejordet i dag er kvinner. I tillegg til Sara, er det Tanja Tokerud fra Sigdal og Eggedal JFF og Anne-Mette Kirkemo fra NJFF Buskerud. Her gir Sara instruksjon til, fra

Nærkontakt

– Der er noen speidere!

Gutta sitter musestille bak nettet. To-tre duer tar en runde over erteåkeren. Kort tid etter er det hundrevis av ringduer i lufta. En liten flokk skjener inn mot lokkeduene. Da den fremste fuglen står stille i lufta over jordet, knatrer det i haglskudd. Like etter spurter Sara de 20 meterne ut og avliver den flaksende dua.

– Sara, det var jo vi som skulle løpe ut og hente! hoier de yngste guttene.

– Der er noen speidere! Hviskes det bak kamuflasjenettet.

Fullt kjør

Du har kanskje lest om Midtfylket jakt- og fiskeskole tidligere? Ja, det er veldig sannsynlig, siden Jakt & Fiske skrev om et av isfiskearrangementene deres i Sigdal tidligere i år. Da intervjuet vi også Sara, som kunne fortelle at planen var å gjennomføre 20 ungdomsarrangementer i løpet av året. Deretter ble Norge stengt ned, og alle planer lagt på is.

Men tro det eller ei, etter sommeren har Sara & co. «gønna på» med så mange ungdomsaktiviteter at tallet 20 likevel kommer til å bli nådd! Vi ramser opp: Isfiske, fellefangst, salongrifleskyting, ørretfiske, teinefiske etter abbor, fluebinding, skinnbereding, stamfiske, introjakt på hare og due, jaktfilmkveld, lokkejakt på rev, viltjulebord – samt aktiviteter etter ungdommenes eget ønske.

– Hvordan begynte det hele, Sara?

– Det begynte med mine egne gutter, som ikke er spesielt opptatt av fotball eller annen idrett. Men de synes jakt og fiske er kult, så jeg tok dem med. Ganske tidlig ble jeg også spurt om jeg kunne ha med en annen gutt på hundekjøring – en som hadde falt litt ut av skolen. Siden har det bare blitt slik at jeg har hatt med barn og unge ut, forteller hun.

Iveren er stor under kamuflasjenettet. Det er tilsynelatende like gøy å bare være observatør – her Kristian Støvern Myhre (12). Lenger fram skimter vi postskytter Ted Alexander Aamodt.

Luftgeværskyting i barnehagen

Sara Hansson har holdt på med jakt, hundekjøring og friluftsliv siden tenårene. Hun driver også fellefangst og sportsfiske. Til daglig jobber hun i Snarum barnehage i Vikersund, hvor hun har tatt initiativet til ei «jakt og villmarksgruppe» for barn i alderen fire til seks år. Trolig ganske unikt: Her får ungene være med på alt fra luftgeværskyting til fellefangst.

– Noen foreldre vil kanskje reagere på at dere tar fram våpen i en barnehage?

– I et landlig distrikt som vårt er det nokså vanlig med jakt og våpen hjemme hos barna. I barnehagen legger vi stor vekt på sikkerhet. Jeg vil gi ungene basiskunnskap og respekt framfor å holde dem unna. Vi har aldri har fått negative reaksjoner fra foreldre på disse tingene, sier Sara.

– Hvis jeg prøver å «lure» dem litt, og kommer med ei hagle som ikke er knekt, så får jeg høre det straks av ungene: «Du må knekke børsa di».

– Hvis du skal arrangere introjakt eller -fiske: Ta med vilt eller fisk fra fryseren, tipser Sara Hansson. Fra

Bedre enn lærer´n

Saras metode

Her er 10 tips fra Midtfylket jakt- og fiskeskole, til hvordan du og foreningen kan lykkes med ungdomssatsingen.

GJØR DET BILLIG: Hos MJOFS er alt ungdomsarbeid frivillig og gratis. Det er også gratis for ungdommene å delta.

ENKELT Å KOMME FRAM: MJOFS legger kursene slik at deltakerne kan komme med kollektiv transport, og tilbyr skyss dersom noen trenger det. Lag gjerne ferdig laminerte skilt – mange av arrangementene foregår utenom allfarvei.

MAT I MAGEN: Ungdommene på MJOFS får alltid noe å spise, slik at de ikke stiller med lavt blodsukker, og at foreldre slipper mas med middag før fritidsaktiviteten.

GI PLASS TIL ALLE: Det er ikke alle som har foreldre som driver jakt og fiske. Bygg derfor opp et utstyrslager til utlån.

GJØR DET SIKKERT: Lag et sikkerhetsdokument som deles ut til de foreningene som deltar. Dette inneholder retningslinjer for oppførsel i ulike situasjoner, info om vanlige skader, ulykker og sykdommer som kan inntreffe. Lurt å tilby førstehjelpskurs for instruktørene.

SØK SAMARBEIDSPARTNERE: Ikke vær redd for å spørre om å inngå samarbeid med andre organisasjoner eller instanser. MJOFSs erfaring er at folk gjerne støtter opp om ungdomsarbeid.

LA DE YNGSTE FÅ DELTA I PRAKSIS: De under 14 og uten jegerprøve må ikke bare bli sittende å glo. Legg inn luftgeværskyting, skjære ut duebryst, dissekere skrotter osv.

LA UNGDOMMENE FÅ MEDVIRKE: ­I MJOFS legger man opp programposter etter ungdommenes eget ønske. Det var f.eks. de unge som ønsket seg duejakt og lokkejakt på rev.

START ET PRØVEPROSJEKT: MJOFS er et ettårig prøveprosjekt, der Sara og fylkeslaget drar lasset. Deretter er det meningene at foreningene selv skal overta.

– Enn så lenge følger jeg opp alle ungdommene, slik at de har en trygg voksen som de kjenner.

TA MED FANGSTEN: Hvis du skal arrangere introjakt/ fiske eller kurs, og du har vilt eller fisk i fryseren – ta det med! Da kan de unge få flå, og åpne og lære om anatomi.

Duene kommer i en ny runde. Flere av dem peiler seg inn på lokkeduene. Nye skudd fra kamuflasjen, men ingen treff.

– Fillern´n, jeg traff den i stjerten! roper en av de unge skytterne.

Det er sju ungdommer og tre instruktører på jaktkurs denne dagen, fordelt på to poster. To av ungdommene har lov til å jakte, mens resten er observatører. Men tilsynelatende er det veldig gøy å bare være tett på.

Kristian Støveren Myhre (12) og Theo Holden Søgaard (12) er to av dem som ikke kan jakte ennå, men som synes det er veldig spennende bare å være med – samt å være på skytebanen.

– Dette er ekstremt gøy. Det er kjempebra med et slikt arrangement! sier Theo.

De to skryter av Sara som leder – bedre enn lærerne på skolen!

Barnlig glede

Sara Mathilde Hansson tror nettopp at noe av nøkkelen til å lykkes med barn og ungdom, er at du selv synes det er gøy å være sammen med dem.

– Det virker som du har litt av den barnlige gleden selv, når du er sammen med dem?

Hun ler.

– Med bakgrunn fra barnehage, var jeg litt redd for at jeg ville virke for barnslig for ungdomsgruppa. Men det har gått veldig bra! smiler hun.

– Hvorfor mener du det er så viktig for jeger og fisk å satse på ungdom?

– Dette kan skape god rekruttering i det lange løp. Kanskje ikke på kort sikt, men vi legger et grunnlag. Vi får ikke endret de voksne som mener at jakt er grusomt. Men vi kan gi ungdommene en opplevelse av «kuler og krutt», det å gjøre opp vilt, og oppdage at dette faktisk er mat! ivrer Sara.

Full støtte fra fylkeslaget

– Vi er jublende begeistret for Saras initiativ! sier fylkessekretær Anne-Mette Kirkemo i NJFF Buskerud.

Kirkemo synes det er spesielt bra at MJOFS har fått til et samarbeid mellom så mange foreninger i fylket.

Sara er også veldig glad for hjelpen hun har fått fra fylkeslaget gjennom prøveåret.

– Jeg har fått massiv støtte fra fylkeslaget. Barne- og ungdomsarbeider Knut Johan Ruud har vært helt fantastisk. Han har stilt opp og gitt meg ideer, mental støtte og praktisk hjelp, skryter Sara Mathilde Hansson.

Powered by Labrador CMS