Reportasje
Midtfylkets ungdomssatsing traff midt i blinken
Midtfylket jakt og fiskeskole i «gamle» Buskerud har trolig et av landets beste opplegg for ungdom. Hvordan kan din forening lykkes med slikt arbeid?
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Hei Sara, det satt akkurat to duer i treet rett over her!
Unggutten stikker overkroppen godt over kamuflasjenettet mens han stadig forsøker å komme i kontakt med instruktøren. En annen voksenperson ville kanskje svart med et «hysj!», «sett deg ned!», og innprentet ham hvordan duejakt skal foregå. Men ikke denne dama. Sara lar de to duene fyke, og svarer gutten med samme boblende iver. Hun anerkjenner hva han så og gir ham ros for det!
Det kan hende at Sara Mathilde Hansson har en annen tilnærming til jaktopplæring enn den «gammeldagse» relasjonen mellom far og sønn. Her i Midtfylket jakt- og fiskeskole står store doser nysgjerrighet og glede på plakaten.
Når Sara sitter bak kamuflasjenettet sammen med Ted, Mathias, Theo og Kristian, så er hun like boblende ivrig som dem. Kanskje er det nettopp derfor at ungdomssatsingen i «gamle» Buskerud er blant landets beste?
Nærkontakt
– Der er noen speidere!
Gutta sitter musestille bak nettet. To-tre duer tar en runde over erteåkeren. Kort tid etter er det hundrevis av ringduer i lufta. En liten flokk skjener inn mot lokkeduene. Da den fremste fuglen står stille i lufta over jordet, knatrer det i haglskudd. Like etter spurter Sara de 20 meterne ut og avliver den flaksende dua.
– Sara, det var jo vi som skulle løpe ut og hente! hoier de yngste guttene.
Fullt kjør
Du har kanskje lest om Midtfylket jakt- og fiskeskole tidligere? Ja, det er veldig sannsynlig, siden Jakt & Fiske skrev om et av isfiskearrangementene deres i Sigdal tidligere i år. Da intervjuet vi også Sara, som kunne fortelle at planen var å gjennomføre 20 ungdomsarrangementer i løpet av året. Deretter ble Norge stengt ned, og alle planer lagt på is.
Men tro det eller ei, etter sommeren har Sara & co. «gønna på» med så mange ungdomsaktiviteter at tallet 20 likevel kommer til å bli nådd! Vi ramser opp: Isfiske, fellefangst, salongrifleskyting, ørretfiske, teinefiske etter abbor, fluebinding, skinnbereding, stamfiske, introjakt på hare og due, jaktfilmkveld, lokkejakt på rev, viltjulebord – samt aktiviteter etter ungdommenes eget ønske.
– Hvordan begynte det hele, Sara?
– Det begynte med mine egne gutter, som ikke er spesielt opptatt av fotball eller annen idrett. Men de synes jakt og fiske er kult, så jeg tok dem med. Ganske tidlig ble jeg også spurt om jeg kunne ha med en annen gutt på hundekjøring – en som hadde falt litt ut av skolen. Siden har det bare blitt slik at jeg har hatt med barn og unge ut, forteller hun.
Luftgeværskyting i barnehagen
Sara Hansson har holdt på med jakt, hundekjøring og friluftsliv siden tenårene. Hun driver også fellefangst og sportsfiske. Til daglig jobber hun i Snarum barnehage i Vikersund, hvor hun har tatt initiativet til ei «jakt og villmarksgruppe» for barn i alderen fire til seks år. Trolig ganske unikt: Her får ungene være med på alt fra luftgeværskyting til fellefangst.
– Noen foreldre vil kanskje reagere på at dere tar fram våpen i en barnehage?
– I et landlig distrikt som vårt er det nokså vanlig med jakt og våpen hjemme hos barna. I barnehagen legger vi stor vekt på sikkerhet. Jeg vil gi ungene basiskunnskap og respekt framfor å holde dem unna. Vi har aldri har fått negative reaksjoner fra foreldre på disse tingene, sier Sara.
– Hvis jeg prøver å «lure» dem litt, og kommer med ei hagle som ikke er knekt, så får jeg høre det straks av ungene: «Du må knekke børsa di».
Bedre enn lærer´n
Duene kommer i en ny runde. Flere av dem peiler seg inn på lokkeduene. Nye skudd fra kamuflasjen, men ingen treff.
– Fillern´n, jeg traff den i stjerten! roper en av de unge skytterne.
Det er sju ungdommer og tre instruktører på jaktkurs denne dagen, fordelt på to poster. To av ungdommene har lov til å jakte, mens resten er observatører. Men tilsynelatende er det veldig gøy å bare være tett på.
Kristian Støveren Myhre (12) og Theo Holden Søgaard (12) er to av dem som ikke kan jakte ennå, men som synes det er veldig spennende bare å være med – samt å være på skytebanen.
– Dette er ekstremt gøy. Det er kjempebra med et slikt arrangement! sier Theo.
De to skryter av Sara som leder – bedre enn lærerne på skolen!
Barnlig glede
Sara Mathilde Hansson tror nettopp at noe av nøkkelen til å lykkes med barn og ungdom, er at du selv synes det er gøy å være sammen med dem.
– Det virker som du har litt av den barnlige gleden selv, når du er sammen med dem?
Hun ler.
– Med bakgrunn fra barnehage, var jeg litt redd for at jeg ville virke for barnslig for ungdomsgruppa. Men det har gått veldig bra! smiler hun.
– Hvorfor mener du det er så viktig for jeger og fisk å satse på ungdom?
– Dette kan skape god rekruttering i det lange løp. Kanskje ikke på kort sikt, men vi legger et grunnlag. Vi får ikke endret de voksne som mener at jakt er grusomt. Men vi kan gi ungdommene en opplevelse av «kuler og krutt», det å gjøre opp vilt, og oppdage at dette faktisk er mat! ivrer Sara.
Full støtte fra fylkeslaget
– Vi er jublende begeistret for Saras initiativ! sier fylkessekretær Anne-Mette Kirkemo i NJFF Buskerud.
Kirkemo synes det er spesielt bra at MJOFS har fått til et samarbeid mellom så mange foreninger i fylket.
Sara er også veldig glad for hjelpen hun har fått fra fylkeslaget gjennom prøveåret.
– Jeg har fått massiv støtte fra fylkeslaget. Barne- og ungdomsarbeider Knut Johan Ruud har vært helt fantastisk. Han har stilt opp og gitt meg ideer, mental støtte og praktisk hjelp, skryter Sara Mathilde Hansson.