Annonse

Test av homogen kule Hornady CX

Test av homogen kule Hornady CX.

Ny kule fra Hornady

I løpet av fjoråret lanserte Hornady en ny homogen kule som de har kalt Hornady CX. Forgjengeren GMX fases ut.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Hornady CX er i likhet med forgjengeren en homogen kule i kobberlegering. Den nye serien er utviklet for å møte amerikanernes krav om god ytelse på lange hold. Kulene er konstruert med tanke på best mulige flygeegenskaper.

Dermed vil de miste mindre fart og ha mindre vindavdrift. Teorien er at kula beholder effektiv ekspansjon og virkning på lengre hold når tapet av hastighet reduseres. For å få til dette, har kulene en varmetålende polymertupp, aerodynamiske avlastningsriller rundt kulekroppen, samt en slank passform med boattail.

Ikke minst lages de i en del tyngre vekter i de fleste kalibere, tilpasset moderne riflen med rask riflestigning.

Kjærkomment tilskudd

Jeg har fått tak i en pakke med Hornady CX 6,5 mm (. 264) i 120 grain (7,8 gram). Som bestilt for norske energikrav lages kula i både 120 og 130 grain i dette kaliberet. Disse kulevektene stabiliseres vanligvis selv med moderat riflestigning i 6,5 mm. Ladet med 48 grains Norma MRP ga den oppunder 840 meter pr. sekund fra mitt 60 cm Shultz & Larsen løp.

En ekspansjonstest i vann ga en fin soppformet kule der ekspansjonen hadde økt diameteren med 80 % til 11,7 mm. Restvekten var 112,5 grains, som er 93,5 % restvekt.

Presisjonen var akseptabel med samlinger rundt 35 mm, men vil nok kunne forbedres en del med justering av settedybden (patronlengden). Hornady CX er et kjærkomment tilskudd for jegeren som ønsker å lade blyfrie patroner i kaliber 6,5x55 for jakt på hjortevilt.

Hornady CX

Blyfri ekspanderende kule i kobberlegering. Produseres i en rekke ulike kalibere. Leveres i esker à 50.

Vekt: 120 grain/7,8 g

Diameter: .264 (6,5 mm)

Ballistisk koeffisient: .428

Pris: kr 14,90 pr. stk

Leverandør: Jakt & Friluft AS, jaktogfriluft.no

Karakter: 5,5

Powered by Labrador CMS