Annonse

Test av Sako Powerhead Blade

Blyfri ammunisjon fra Sako

Med EUs vurdering av et blyforbud, kommer nye homogene kuler på løpende bånd. Finske Sako er ute med ny blyfri rifleammunisjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Jeg har skutt Sako Powerhead Blade i to forskjellige rifler i kaliber .308 Winchester. Patronen har en ren kobberkule med plasttupp og dyp todelt ekspansjonskanal. Den øvre delen segmenterer lett for å starte ekspansjonen selv ved moderate hastigheter. Dypest nede er kanalen trangere for å gi kontrollert ekspansjon ved høy hastighet og treff i bein.

Kula har to innsnevringer for å redusere bæreflaten mot rillene. Basen er avsmalnet for å gi bedre ballistiske egenskaper. Hylsa er forniklet og inneholder ca 40 grains drivladning.

Eksemplarisk ekspansjon

Over en kronograf og fikk jeg en snitthastighet på 800 meter per sekund i en velbrukt 49 cm pipe, og dette rimer godt med produsentens data. En ekspansjonstest ga 16 mm diameter på kula etter å ha møtt en plankebit og vannbad på 20 meters hold.

I kula var 5 mm av ekspansjonskanalen fremdeles intakt. Restvekten var 99,2%. Denne ekspansjonen er ganske eksemplarisk, og gir meg en forventning om god effekt i vilt.

God presisjon

Beste presisjon i patronen viste en 20 mm treskuddsamling, og flere 25 mm samlinger med Sako S20. Det er mer enn godt nok til storviltjakt. Sako Powerhead Blade er et blyfritt alternativ med gode ekspansjonsegenskaper og presisjonspotensiale.

Sako Powerhead Blade

PRODUKTFAKTA: Patron med homogen kule.

Utgangshastighet 815 m/s, 10,5 gram kule, lengde 36,9 mm, restvekt 99,2% i kaliber .308.

Leveres i kaliber 6,5x55, .308 Win., .30-06, 9,3x62 med flere.

PRIS: kr 38,90 pr stk.

LEVERANDØR: Schou Våpen AS

KARAKTER: 5

Powered by Labrador CMS