Annonse

Nå kan du levere våpen uten konsekvenser

For første gang på seks år, har du muligheten til å levere ulovlige eller uregistrerte våpen uten konsekvenser. Våpenamnestiet gjelder frem til 1. juni i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fagrådgiver på våpen Vidar Nilsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) oppfordrer de som har ulovlige våpen, eller eventuelle spørsmål om sine våpen, om å kontakte politiet før 1. juni.

– Det er viktig at man får muligheten til å levere ulovlige våpen. Samtidig må man huske på at ikke alle uregistrerte våpen er ulovlig. Derfor er det viktig å rådføre seg med politi eller våpenforhandler før man eventuelt sender våpenet til destruering, sier Nilsen.

Fagrådgiveren til NJFF understreker at våpenlovgivningen kan være kompleks å sette seg inn i, og at det kanskje er lettere å holde oversikt for landets jegere og skyttere. Nilsen tviler på at det er mange med allerede lovlige registrerte skytevåpen som også har ulovlige våpen.

På sine hjemmesider skriver regjeringen at våpnene som vanligvis leveres ved våpenamnesti, er skytevåpen fra andre verdenskrig, arvevåpen eller våpen fra dødsbo som enten ikke har vært registrert eller fortsatt står registrert på dødsboet.

Bøter og fengsel

Er du usikker på om et våpen du har arvet er lovlig?

I så fall bør du ikke vente for lenge med å kontakte politiet. Venter du til etter sommeren og det viser seg at du har ulovlig befatning med skytevåpen, er strafferammen bøter eller fengsel i inntil tre måneder. Grovere tilfeller straffes etter straffeloven med fengsel inntil seks år.

Ved innlevering av våpen innenfor fristen vil ikke det ulovlige våpeninnehavet påvirke utfallet av enkeltpersoners fremtidige våpensøknader, eller føre til at man mister lovlig ervervede våpen.

Forventer ikke stor pågang

Det har tidligere vært flere våpenamnesti i Norge. I 2003 og 2004 ble det levert inn 35.000 våpen. Ved amnestiet i 2008 hadde tallet sunket til 13.000, mens det i 2017 sank ytterligere til 8000.

Seksjonssjef i juridisk forvaltningsseksjon i Politidirektoratet, Liv Aasberg Corneliussen, skriver til Jakt & Fiske i en e-post at det er forventet en naturlig nedgang ved årets innsamling.

– Nedgangen mellom amnestiene var forventet, siden vi fikk inn mye på første amnesti. Det vil derfor ikke være overraskende om det kommer inn færre våpen i år, skriver Corneliussen.

Amnestiet gjelder også ammunisjon og for ulovlige våpen som ikke er skytevåpen, som for eksempel elektrosjokkvåpen, ulovlige kniver og tåregass.


Powered by Labrador CMS