Winchester Superspeed setter jevne skuddbilder og har god fart. Foto: Olaf Schjøll

Test av Winchester Superspeed Orrfugl

En Winchester Superspeed for norsk fugl? Har det noe for seg? Absolutt.
12. mai 2022

Winchester Superspeed er en gammel kjenning blant jaktpatroner. Den testede varianten har fått en norgestilpasning med tilnavnet Orrfugl. Signalet om en egnet skogsfuglpatron er helt berettiget.

Patronen er ladet med ca. 36 gram blyhagl over 29 grains med haglkrutt. Enn så lenge vil den være aktuell fram til det varslede blyforbudet innføres fra 25. februar 2023. 

Rask 

Haglladningen hviler i en støtdempet plastkopp med 4 lett sammenføyde vinger. Patronen i rød plast er stjernebrettet og har en høy culot. På pakka er det opplyst 417 meter per sekund.

Min kronograf viste en gjennomsnittshastighet på 430 meter per sekund over de tre haglene jeg brukte i testen. Det er trolig derfor jeg opplevde rekylen som mer bastant enn i patroner med tilsvarende ladning.  


Vi kårer de beste haglepatronene for rype- og skogsfugljakt


God fordeling 

Patronen inneholder ca. 255 hagl, som måler 2,93 mm i gjennomsnitt. De enkelte hagl er forholdsvis myke og deformerer lett. Det er i seg selv ikke noe negativt, men kan være forklaringen på noe mer randhagl i svermen. Patronene leverte ganske åpne skuddbilder med jevnt fordelte hagltreff, uten for mange åpne felter.  

Winchester Superspeed Orrfugl er en forholdsvis rimelig patron som vil gjøre jobben på skogsfugl godt. Med denne patronen ville jeg heller ikke nølt med å klemme løs på gammeltiuren. 

 

Winchester Superspeed Orrfugl 

Haglpatron kaliber 12/70 mm. Hagl nr. 5. Diameter: 2,9 mm. Haglvekt snitt 36,01 g. Plasthylse med blyhagl i dempet plastkopp. 21 mm høy metallbase (Culot). Målt hastighet: 430 m/s. 10 patroner pr. pakke. 

Pris: kr 11,90 pr. stk. 

Leverandør: Nordskog AS, www.nordskog.com 

Karakter: 4,5 

 

Emneord: 

Siste fra Utstyr

Vadebuksene i serien Drygaiter II fra Kinetic prøver å konkurrere med de dyrere merkene. Foto: Tommy Egra
Holder tett:

Test av Kinetic Drygaiter II

Kinetics toppmodeller kjemper mot rimelige modeller fra tungvektere som Simms, Vision og Guideline. Det er en tøff oppgave.
Exped fra Sveits viser at de absolutt kan lage gode sekker. Foto: Leif Ø. Haug
Passe stor – og ganske lett | 

Test av Exped Thunder 70 l

Sveitsiske Exped har ikke vært så lenge på sekkemarkedet, men viser med sin Thunder-modell at de blir å regne med også der.
Helsport er én av leverandørene som tilbyr reparasjon av turutstyr på Camp Villmark. Foto: Camp Villmark.

Reparer utstyret ditt på Camp Villmark

Etter to år med pandemipause åpner Camp Villmark dørene igjen til helgen. – Vi satser mer på bærekraft enn noen gang før, sier prosjektleder.

På forsiden nå