Fiskeguide på mobilen
Appen FiskHer, som lanseres 1. juni, forteller deg hva du kan fiske hvor og hvordan. Mer enn 30 000 fiskeplasser for våre vanligste kystarter gjøres tilgjengelig.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
I sommer kan du dra på fisketur med din egen «fiskeguide» på lomma. Mobilappen FiskHer viser vei til de beste plassene for de vanligste fiskeartene langs hele norskekysten.
– Hensikten er å fortelle hva du kan fiske hvor og hvordan. I Norge er det lov til å fiske gratis i sjøen. Ifølge SSB er det 1,8 millioner fritidsfiskere i Norge. Vi går kunnskapsmessig til verks, og ønsker at så mange som mulig skal dra nytte av appen, sier Trond Are Gjone, gründer i FiskHer AS.
FiskHer AS har fått tre millioner kroner i støtte fra lokale støttespillere og Innovasjon Norge. Med avanserte bilder fra Kartverket, vil du finne informasjon om høydekurver, vindhastighet og posisjon. I tillegg til verdifull informasjon om alt fra minstemål, gytebekker og fredningssoner til blant annet torsk og sjøørret.
I tillegg vil appen få en egen nappkalender, basert på tidevann og tilgjengelig sjø- og værdata.
Stort utvalg av fiskeplasser
– Vi har lagt inn ca. 20 fiskeplasser for de mest populære artene i hver kommune, mer enn 30 000 fiskeplasser totalt. Vi ønsker å tilby gode opplevelser, og vil i tillegg linke til matoppskrifter og utstyr m.m i appen. Enten du er amatør eller en dreven sportsfisker, vil du nå få bedre muligheter til å få fisk, forklarer Gjone.
Gründeren har tidligere jobbet med næringsutvikling og turisme i Lillesand, og sier han aldri har opplevd et så stort engasjement for et prosjekt før.
Under utviklingen av sjøørretfiske som turisme på Sørlandet, tok ideen form i samarbeid med Asgeir Alvestad, som satt på kunnskapen, og ideen om å dele den. Så begynte ballen å rulle.
Et tegneprogram ble utviklet, og de fikk også Tommy Egra, som er nok en erfaren sportsfisker, med seg på laget. Sammen har de to jobbet med å lokalisere fiskeplassene ved å kombinere avanserte kart med sin egen fiskekunnskap.
Endrer måten vi fisker på
– Kartene har mer bunnformasjoner, biotoper og dybdeinformasjon enn vanlige sjøkart. På bakgrunn av dette kan vi si hva slags fisk som lever i de ulike områdene. Mange av fiskeplassene er deretter blitt kvalitetsikret gjennom erfarne, lokale fiskere, som vi etter 20-30 år i bransjen kjenner mange av, sier Tommy Egra.
Appen gir fisketuristene mulighet til å gjenkjenne gode fiskeplasser, og etterhvert hjelpe dem å finne sine egne favorittplasser: Ser du et område med sandbunn på 30-80 meters dyp, kan du f.eks. ha funnet en ypperlig hyseplass i fjorden, forklarer Egra.
– Vi tror at appen vil kunne endre hvordan folk i Norge fisker i sjøen.
Kunstig intelligens
I samarbeider med forskningsinstituttet NORCE (Bergen og Grimstad), er det satt i gang et forprosjekt om kunstig intelligens, hvor man prøver å lære appen å finne gode fiskeplasser av seg selv – hvor som helst.
Samtidig har appen en egen fiskegjenkjenning-funksjon, som medeier Trond Svandal har utviklet. Den forteller deg hva slags fisk du har fått, kun ved å ta bilde av fisken.
– Dette er utrolig spennende for en som meg, som ikke ser forskjell på en lyr og en sei, sier Trond Are Gjone.
Nærturisme blir også mer aktuelt enn før grunnet pandemien, mener gründeren.
– Til tross for restriksjoner, må folk bruke naturen. Det er en samfunngevinst for fysisk og psykisk helse. Kanskje kan vi også bidra til å snu den negative trenden, hvor unge fisker mindre enn før?
Når det gjelder ambisjoner, jobbes det med å utvikle en sosial plattformtjeneste. Firmaet tror det er et vekstpotensial på sikt, med oversetting til flere språk, samt innlegging av fiske både i ferskvann og utenlands i framtida.
Positivt med deling
Sportsfiskekonsulent Steinar Paulsen i NJFF ser fram til å prøve den nye appen, og trekker fram fiskegjenkjenningen som svært interessant.
– Jeg tror denne appen kan være spesielt verdifull for nybegynnere. Samtidig vil nok erfarne sportsfiskere også kunne dra nytte av informasjonen som blir tilgjengelig. Hvis du besøker et sted du aldri har vært før, er det kjekt å kunne ta fram mobilen og sjekke fiskemulighetene akkurat der du er.
Paulsen frykter ikke at såpass mange fiskeplasser nå «røpes» langs hele norskekysten.
– Det er bare fint å dele fiskeplassene – slikt skulle det vært mer av! Det vil fortsatt være mange «hemmelige» plasser, som ikke nevnes i denne appen, forsikrer han.