Annonse

Dagskort på elg og hjort

Statskog og fjellstyrene har suksess med åpent dagskortsalg på restkvoter av elg i stadig flere områder. Nå er det kanskje din tur?

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Høstmorgenen byr på knasende barmark og skyfri himmel der vi står på et høydedrag og skuer utover et mektige skoglandskap. Elgjeger Matias Berglund titter på GPS’en, mens vi hører den jevne takten fra gråhundens glam i det fjerne.

Etter et par timers resultatløst arbeid, har hunden fått dufter i nesa som lar seg høre. Uttak og los, konstaterer vi fornøyd. Det er tilnærmet vindstille, og underlaget er sprøtt og alt annet enn lydløst idet vi begynner å stille innpå. Det er som om vår framferd kan høres i mils omkrets.

Vi beveger oss etter beste evne i takt med lostakten. Det går et stykke, men før vi får synskontakt, later det til at elgen fatter mistanke og trekker unna.

Vrien elg
Det ikke alltid like lett å få elgen til å stå, særlig ikke på godværsdager. Stålosen har blitt til ganglos, som nå trekker østover. Det blir etter hvert klart at det er ku, kalv og okse. En stund seinere skiller oksen lag med resten av familien. Hunden henger på. Berglund skjærer en grimase. Han har ikke fellingsløyve på okse.

Noen dager tidligere ble det full klaff. I duskregn og lavt skydekke stilte han innpå los med ku og kalv, og felte kalven. Han hadde håper på reprise i dag, men selv om det ikke ble fall denne gangen, har den unge gråhunden blitt noen erfaringer rikere. Og nye muligheter vil komme …

NJFF positiv til enkel tilgang
– Lavterskeltilbud som dette vil kunne bidra positivt til rekruttering av nye jegere. Samtidig som det gir muligheter for mer erfarne jegere uten fast plass på et lag – eller for den som ønsker å utvide jaktsesongen noen uker, sier jaktkonsulent i NJFF, Roar Lundby.

– Med tanke på både rekruttering og forvaltning, oppfordrer vi til å finne smidige ordninger som best mulig ivaretar alle interesser, sier Lundby.

Han minner samtidig om at det krever mer av tilbyderne når ferske elgjegere slipper til enkeltvis.

– I et jaktlag blir man introdusert for en kultur med fast drill knyttet til alle forhold rundt jakta. Med nyordningen hviler et større informasjonsansvar på tilbyder, selv om det er jegeren som til sjuende og sist har ansvar for at jakta foregår rett.

Rådgiver Torgeir Lande i NFS melder om udelt positive erfaringer fra fjellstyrene som har åpnet for salg av dagskort på
Rådgiver Torgeir Lande i NFS melder om udelt positive erfaringer fra fjellstyrene som har åpnet for salg av dagskort på

Dagskort hos fjellstyrene
Fjellstyrene var først ut med å tilby dagskort på elg og stadig flere tilbyr dette både på elg og hjort.

– Ordningen sikrer en mer effektiv jakt på restdyr, som er igjen etter at de ordinære jaktlagene har avsluttet sin jakt. Muligheten åpner også for at jegere som ikke har fått tildelt jakt ved søknad, kan slippe til og jakte uten strenge begrensninger på antall jegere. Tilbakemeldingene vi får fra fjellstyrene som har åpnet for dagskort, er udelt positive, og pågangen har vært stor, sier Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband (NFS).

Ordningen medfører en del ekstra administrasjon, men det jobbes hele tiden med å gjøre den biten mest mulig rasjonell gjennom elektronisk løsninger, ifølge Lande.

– Det forvaltningsmessige er det viktigste, og når fjellstyrene opplever at det mer av restkvotene blir tatt ut, går det også rundt økonomisk.

Dagskort i Statskog
Statskog har også åpnet for salg av dagskort på elg.

Jaktkort på elg i Fjellstyrene og Statskog finner du på www.inatur.no

Powered by Labrador CMS