Annonse

Lovende rypeutsikter i Finnmark

Rypejakta nærmer seg. Foreløpige prognoser tyder på at rypejegere i Finnmark kan glede seg.

Forholdene ligger godt til rette for et bra rypeår i vårt nordligste fylke, melder Finnmarkseiendommen.

Publisert Sist oppdatert

Det er flere faktorer som drar i positiv retning, ikke minst et godt smågnagerår. Tidlig snøfall sist høst og lite nedbør i sommer er også forhold som er gunstige for produksjonen.

Det er fortsatt en liten stund til det gjennomføres takseringer på Finnmarkseiendommen (FeFo). Det foreløpige «rypevarselet» baserer seg derfor på overvåkingsprogrammet COAT, som de siste årene har modellert prognoser foran jaktsesongen. 

Beregningene gjøres på bakgrunn av data om liryper og andre arter i økosystemet som påvirker lirypa, høstingsdata fra foregående år og værforhold i viktige perioder i lirypenes livssyklus. Modelleringen er et samarbeid mellom UiT, NINA, MET og FeFo. 

– Det er selvfølgelig viktig å ta forbehold ved modelleringen. Teoretisk modellering og opplevd virkelighet er to forskjellige ting, og endelig fasit får vi først etter at takseringene er gjennomført og jakta starter, sier leder for utmark i FeFo, Einar J. Asbjørnsen i en pressemelding.

Han understreker at Finnmarkseiendommen er stor, og at man normalt ser en del variasjon i bestandsbildet når takseringen gjennomføres i august.
– Imidlertid har modelleringen gitt gode frampek de siste to årene, og prognosene i år samsvarer godt med innmeldte rypeobservasjoner vi får, sier Asbjørnsen.

Dagskortsalget på Finnmarkseiendommen starter 1. august kl. 10. Bosatte i Finnmark har allerede kunne kjøpe sesongkort fra 1. juli. Kortene kan aktiveres fra 1. august.

Powered by Labrador CMS