Annonse

Test av Savotta Jääkäri L ryggsekk

Test av Savotta Jääkäri L ryggsekk

Finsk kriger

Finske Savotta leverer sekker opprinnelig konstruert for forsvaret. Det bærer vår testsekk preg av, i både positiv og negativ forstand.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Savotta Jääkäri er basert på en sekk som ble utviklet til det finske forsvaret på 80-tallet. Sekken gir også umiddelbart assosiasjoner til det militære; her er f.eks. ingen lettvektsdetaljer som så mange av dagens tursekker er utstyrt med. Produsenten satser trolig på holdbarhet og slitestyrke, framfor lavest mulig vekt.

Jääkäri finnes i fire størrelser. Vi har testet str. L, som rommer opptil 60 l.

Sekken har innebygd alu-ramme for å sikre stabilitet. Og her er første tommel opp: Bærekomfort og stabilitet oppleves meget god. Sekken sitter tett og stabilt mot hofter og rygg, har gode polstringer og takler tunge bører strålende.

Test: Stone Glacier Sky 5900 - lett sekk med toppkarakter

Ikke optimalt lommesystem

Noen av det viktigste ved den utvendige konstruksjonen, er reimsystemet, der man i prinsippet kan feste ekstra sekkelommer overalt. Modulsystemet likner løsninger mange av oss husker fra 80-tallet. Fleksibiliteten og robustheten er selvsagt et pluss, samtidig virker systemet noe «stivbeint» sammenliknet med løsninger vi finner på mer moderne sekker.

Et eksempel: Sekken har ingen innebygd utvendig topplomme. Slik lomme tar jeg nærmest som en selvfølge på en sekk, og noe jeg bruker svært hyppig. Topplommene du kan bestille som ekstrautstyr, er ingen fullgod erstatning etter min mening. De sitter ikke særlig «tight», og selv den største av dem rommer kun 3 liter. Mht ekstra sidelommer, kunne jeg også ønsket meg at disse rommet noe mer enn 6 liter, men det er litt smak og behag.

Test: Fjellreven Lappland Friluft 45

Rullelukking

Vi fiklet en del med monteringen av ekstralommene i starten. Svaret var Savottas gode videoer på YouTube. Sjekk: Savotta-instruction  MOLLE-ja. Her får du både et visuelt inntrykk av sekkene, og hvordan modulsystemet fungerer.

Sekkens hovedrom lukkes med en rulletoppmetode. Enkelt og bra! Sekken har også et rom i bunndelen med tverrgående glidelås.

Oppsummert: Robust sekk med meget bra bærekomfort og høy vektkapasitet. De tekniske løsningene kan med fordel videreutvikles. Egner seg godt for krevende dagsturer, litt i minste laget for overnattingsturer.

Savotta Jääkäri L ryggsekk

Anatomisk sekk for medium oppakning. Laget av vanntett tekstil.

Volum: 40–55 l (overpakket: 60 l.)

Vekt: 2,4 kg.

Fargevalg: Grønn, kamo eller svart.

Leverandør: Sisu villmark

Pris: Kr 3749,- kr

Karakter: 4

Powered by Labrador CMS