Test av Boarbuster Mark II

Hendig storviltrifle

Italienske Davide Pedersoli har blandet moderne trekk med en 130 år gammel låskasse. Det har gjort Boarbuster Mark II til en hendig storviltrifle for moderate hold.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Davide Perdersoli har et stort utvalg i reproduksjoner av historiske våpen. I en utvidelse av produktlinjen har de kommet med en variant av Winchesters bøylerifle modell 71. Denne ble lansert i 1935, kamret i den samtidig nye patronen .348 Winchester. Modell 71 baserte seg på storviltrifla Winchester modell 1886, som var laget for en rekke grove svartkruttpatroner.
Pedersoli kaller sin rifle 86/71 Boarbuster Mark II.

Den har den karakteristiske bøylemekanismen, eller «Lever action» på engelsk. Den kjennetegnes ved en bøyle som strekker seg ned under kolbehalsen, og som svinges framover og tilbake ved ladegrep. Det går svært raskt med litt trening, fordi avtrekkerfingeren blir i posisjon hele veien. En ulempe ved systemet er at patronen kastes rett opp fra toppen av låskassa, og utelukker bruk av vanlige kikkertsikter. Den slags var jo ikke vanlige i 1886.

Sikteskinne
Pedersoli har forøkt å bøte på dette ved å plassere en picatinnyskinne framme på løpet. Her kan det enkelt festes et reflekssikte (rødpunkt), eller et kikkertsikte med ekstrem øyeavstand. Skinna har også integrert et tydelig skursikte med selvlysende markeringer. Dette kan monteres valgfritt i begge ender av skinna. Et rødpunktsikte på skinna får helt riktig avstand, og kompletterer våpenets kvikke karakter.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.