Annonse
Vi var med under verdenslanseringen av nye Sauer 505, og fikk smuglånt den nye børsa til en test.
Vi var med under verdenslanseringen av nye Sauer 505, og fikk smuglånt den nye børsa til en test.

Ny jaktrifle fra Sauer

Etter mye hemmelighetskremmeri, har Sauer lansert den nye boltrifla 505.

Publisert

Verdenslanseringen var lagt til forbrukermessa Jagd und Hund i Dortmund, Tyskland 30. januar. Samtidig var det «premiere» i 25 våpenforretninger her hjemme.

Hos Magne Landrø på Lillestrøm var det stinn brakke og mange skuelystne.

Nyheten viste seg altså å være Sauer 505, en ny jaktrifle, som ifølge produsenten har hentet det beste fra de tidligere modellene 202 og 404. Rifla er en umiskjennelig Sauer, og både skjeftedeler og piper fra Sauer 404 passer i den nye modellen. Men der er også noen vesentlige endringer.

Lettere å betjene

Låskassa på Sauer 505 er laget i stål. Den har en ramme med store og luftige åpninger som danner et skjelett rundt magasinet, slik at det spares vekt. De integrerte kikkertfestene på denne låskassa er av Blaser-type, som er mer diskré enn de gamle Sauersporene. 

Både det justerbare avtrekket og feste for pipe og forskjefte er det samme som tidligere. Sluttstykket er imidlertid endret. Her er bolthodet nå fast, slik at hele sluttstykket må byttes mellom ulike kalibergrupper. 

Karl Frisk, dagllig leder i Blasergroup Norge, viste fram den nye Sauer 505 under verdenslanseringen 30. januar.
Karl Frisk, dagllig leder i Blasergroup Norge, viste fram den nye Sauer 505 under verdenslanseringen 30. januar.

Oppspenneren har fått lettere gange, og utløserknappen er flyttet til undersiden. Det gjør børsa lettere å betjene. Magasinet er i plast og sitter bedre i låskassa.

Hyggelig prisjustering

Selv om også den nye modellen vil gjøre innhugg i lommeboka, er det en hyggelig oppdagelse at den vil koste rundt 30 prosent mindre enn den gamle 404-modellen.

Jakt & Fiske fikk «smuglåne» en rifle i forkant av lanseringen, og har testskutt Sauer 505 Synchro XT på banen. Testvåpenet i kaliber 8x57 JS ga velkjent Sauerpresisjon med 8 grams Norma Jaktmatch. 

Oppspenneren er presis i bevegelsen, og var lett å skyve fram selv med våpenet til skulderen og 17 blåfrosne kuldegrader. Dette er en klar forbedring fra Sauer 404. Sluttstykkegangen på testrifla var svært glatt og lett med stål både i kasse og sluttstykke. 

Utløserknappen for magasinet var derimot i hardeste laget med valne fingere.

God oppgradering

Med modell 505 har Sauer møtt kritikken mot forgjengeren 404. Selv om markedsføringen rundt lanseringen skrudde forventningene noe høyt, er Sauer 505 en god oppgradering av Sauers flaggmodell. 

Med velfungerende oppspenner, låskasse i stål og ikke minst en spiselig pris, vil rifla nok falle i smak hos mange.

Låskassa er i stål med spor for blasermontasje, og har en velfungerende oppspenner på bolten.
Låskassa er i stål med spor for blasermontasje, og har en velfungerende oppspenner på bolten.

Sauer 505

Boltrifle med mulighet for pipeskift i mange kalibere. Oppspenner på boltmuffa. Låskasse i stål med spor for blasermontasje.

Vekt: 3,6 kg,

Magasin: 3 skudd

Pris Sauer 505 Classic XT: kr 38990,- 

Sauer Synchro XT: kr 43990,-

Leverandør: Blaser Group Norge

Powered by Labrador CMS