Annonse

– NJFF må synes

Bjarte Erstad er stadig å se i lakseelvene sammen med sin datter Stine, som har blitt en ivrig laksefisker.

– Vi må bli mer synlige og møte sportsfiskerne på hjemmebane. Bjarte Erstad fra Hordaland er ny leder av NJFFs sportsfiskeutvalg.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Bjarte Erstad (50)

Bosted: Tysnes, Hordaland

Sivil status: Gift, to barn

Yrke: Seniorkonsulent

Lidenskap: Organisasjonsarbeid

Boka jeg aldri glemmer: Ona fyr av Ingebrigt Steen Jensen

Lytter til: Pink Floyd og Metallica

Favorittrett: Ytrefilet av hjort og nykokt, fersk torsk

Best i glasset: Øl

Drømmer om: Å bli pensjonist, da kan jeg jakte og fiske så mye jeg vil

Jakt & Fiske møter Erstad nær alpinbakkene på Voss. Det er vinterferietid. Kona og ungene står på nedoverski i silregnet. Vår mann sitter i ei lun hytte med oppslått laptop.

– Jeg jobber, og holder kakaoen varm, smiler han.

I tillegg til å bekle vervet som lokallagsleder i Tysnes JFF og fylkeslagsleder i NJFF Hordaland, har han nå også roret som leder av NJFFs sportsfiskeutvalg i forbundsstyret.

– Du liker å lede?

– Ja, jeg klarer aldri å holde kjeft og ender derfor som regel i lederverv, ler Erstad før han blir alvorlig:

– Både i jobbsammenheng og i frivillig arbeid er det avgjørende å ha en klar og tydelig leder. Jeg har meninger om mangt, og ønsker å påvirke i den retningen jeg tror tjener saken.

Pizzapenger
Erstad startet NJFF- karrieren i 1999, da lokallaget sto som arrangør av et jaktfeltstevne. Fiskeinteressen har han for øvrig hatt siden barndommen, særlig sjøfiske.

– Da jeg giftet meg for 25 år siden, fulgte det med et hjortejaktterreng. Deretter ble det både rypejakt, villsvinjakt og laksefiske.

Fra informert hold får vi opplyst at Erstad drøvtygger mange av sakene før de havner på bordet i fylkeslaget.

– Det stemmer. Og så åpnes det for friske diskusjoner.

Mye har skjedd siden han overtok lederklubba i fylkeslaget for sju år siden. I dag har NJFF Hordaland ni fast ansatte og omsetter årlig for rundt 10 millioner kroner.

– Da jeg i sin tid fikk spørsmål om å hjelpe til med regnskapet, fantes det ikke engang pizzapenger til styremøtene. Nå står det 1,5 millioner kroner på bok.

Ståpels
– Du er opptatt av økonomi?

– Ja, det har vært viktig for meg å få på plass en god økonomi, understreker Erstad, som betegnende nok tjener til sitt daglige brød som regnskapskonsulent.

Suksesshistoriene til NJFF Hordaland har definitivt vært mange de siste årene, som TAM- prosjektet og plastengasjementet. Begge med kruttønna Kenneth Bruvik i spissen.

– Å ha Kenneth med på laget er ekstremt positivt. Ser Kenneth et kamera, får han ståpels, ler Erstad før han i neste åndedrag framhever viktigheten av å hegne om våre jakt- og fisketradisjoner.

– Tiltak som introjakt og introfiske har vært ubetingede suksesser.

Han uttrykker derimot skepsis til den økte kommersialiseringen av utmarksressursene vi er vitne til.

– Grunneierne ser at folk har betalingsvilje. Dermed skyter prisene på særlig storviltjakt i været. En tvilsom utvikling.

Uforståelig
Erstad har bostedsadresse på Tysnes og pendler daglig tre timer til jobben i Bergen, uten at han gjør det til noe stort poeng. Oppdrettsnæringa, derimot …

– Når jeg spiser frokost hjemme, har jeg utsikt til fire oppdrettsanlegg utenfor kjøkkenvinduet. Jeg bor midt i de rødeste av de røde fjordene. Hvorfor forstår ikke næringa viktigheten av å ha et godt miljø i og rundt anleggene sine? Det er uforståelig.

Erstad er dypt uenig i regelverket, som bl.a. ikke tar høyde for lakselus på sjøørret som står i fjordene store deler av året – og kan være pepret av lakselus.

Vi penser intervjuet inn på et nytt spor:

– Hva gjør egentlig sportsfiskeutvalget?

Organisasjonsmenneske
– Vi er et rådgivende organ for forbundsstyret og skal tilrettelegge for aktiviteter både for den jevne sportsfisker og konkurransefiskerne. Vi skal ut og møte sportsfiskerne på hjemmebane.

På spørsmål om personlige egenskaper, kommer svaret raskt: Ekstremt utålmodig – og engasjert.

– Jeg er en lagspiller som er avhengig av å ha med andre på laget for at sluttproduktet skal bli bra. Innimellom påvirker jeg med små drypp.

Andre vi har kontaktet beskriver ham som en allsidig og stødig kar som snakker rett fra levra. En konfliktløser, et organisasjonsmenneske.

– Noen tanker om hvordan NJFF skal hanke inn flere medlemmer?

–Antall medlemmer er egentlig bare et skyggetall på hvor mange som sympatiserer med oss. Får vi på plass et familiemedlemskap til en spiselig pris, har vi plutselig hanket inn flere til NJFF- familien. Dessuten må vi bli mer synlige og delta i debatter på saker der vi har klare synspunkt, understreker han.

Nærhet viktig
Og dermed har vi kommet til Erstads fanesak, nemlig synlighet.

– Vi må være mer til stede, på NM-arrangementer, men også på de små arrangementene. Du skal få snakke med en representant fra forbundet, om du vil. Jeg tror også større nærhet til organisasjonsleddene er alfa og omega.

At NJFF i fjor mottok en julegave fra Norsk Tipping på 10 millioner kroner, kommer i så måte godt med.

– En del av disse pengene skal brukes på å gjøre forbundsstyret og hovedutvalgene mer synlige.

Fra 1. 1. 2020 skal Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen til det nye Vestland fylke.

– I år skal vi legge plattformen for det nye NJFF Vestland. 2019 blir definitivt et spennende år!

Powered by Labrador CMS