Revunger er som andre flokkdyr: De måler gjerne krefter i form av lek og slåssing. Foto: Kjell-Erik Moseid

Tvekampen

Det brynes i flokken – også blant rever
17. juni 2022

Dagen er et langt gjesp for en ung rev på Finnmarkskysten. Ikke før utpå ettermiddagen strekker den seg og beveger seg dovent fra leiet. Men ikke langt: på ei lita steinhylle 10-12 meter unna legger reven seg ned og slumrer videre.

Livet på kysten kan være ganske bedagelig. Ulikt livssituasjonen inne på fastlandet, der rødreven er prisgitt smågnagere eller bær, er det alltid noe å finne av mat her ute i fjæresona.

Med ett blir ungreven stiv i blikket: Lenger nede kommer en artsfrende til syne – kanskje det er revemamma med en matbit i kjeften?

Den nyankomne er derimot et kullsøsken. De to revene går umiddelbart opp på bakbeina og blir stående i brytekamp. Etter hvert får den nyankomne overtaket, og tvinger «vår» rev ned på ryggen.

Krefter er utmålt, hierarkiet er gjenopprettet.

 

Den nyankomne vil gjerne vise hvem som er sjef ... Foto: Kjell-Erik Moseid
Den nyankomne vil gjerne vise hvem som er sjef … Foto: Kjell-Erik Moseid

Det blir en kort kamp ... Foto: Kjell-Erik Moseid
Det blir en kort kamp … Foto: Kjell-Erik Moseid

... som ender med at den første reven blir lagt i bakken. Foto: Kjell-Erik Moseid
… som ender med at den første reven blir lagt i bakken. Foto: Kjell-Erik Moseid

Livet på den værharde Finnmarkskysten er ikke så verst for en revefant. Foto: Kjell-Erik Moseid
Livet på den værharde Finnmarkskysten er ikke så verst for en revefant. Foto: Kjell-Erik MoseidHver måned presenterer vi arbeidet til noen av landets beste naturfotografer i Jakt & Fiske. 

Siste fra Naturfoto

Ved å fôre inn haren, er det mulig å komme svært tett på. Her har fotografen brukt fjernstyring av kameraet. Han har også brukt vidvinkelobjektiv (16 mm brennvidde). Foto: Erlend Haarberg
Fotostory:

Hare til bords

Lykkelig er den hare som kommer til dekket bord ...
I en grasiøs og koordinert manøver overleverte hannen byttet til hunnen. Her har hun et godt grep rundt småfuglen, som skal fraktes tilbake til reiret. Foto: Filip Blauuw
Fotostory:

Superjegeren

Raske vingeslag gjennom skogen, og et glimt av grått og brunt mellom greinene. Deretter sitter spurvehaukhannen på den faste stokken, klar med mat til fruen og de små i reiret.
I klassen «Ville, norske dyr» gikk bildet til Nils-Olav Talgøy til topps. Bildet er tatt i brunsttida i Knutshø villreinområde, hvor Talgøy tok dette blinkskuddet, hvor to storbukker tørnet sammen i en lang og seig kamp.

Her er vinnerne av den store fotokonkurransen

I forbindelse med at NJFF fylte 150 år i fjor, hadde vi en fotokonkurranse bestående av seks delkonkurranser. Her er klassevinnerne!

På forsiden nå