Annonse

Sp vil gjenoppta Acer-saken

Senterpartiet vil at Stortinget skal behandle Acer-saken på nytt etter at Island har inngått en avtale om at de slipper å følge EUs nye lovverk på energifeltet.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Erklæringen mellom Island og EU gjør at Stortinget etter mitt syn må ta opp igjen behandlingen av Acer, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til ABC Nyheter.

22. mars ble EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete og Islands energiminister Gudlaugur Thor Thordarson enige om at Island inntil videre skal få slippe å følge EUs nye lovverk på energifeltet og underlegge seg deres energibyrå Acer.

EU-byrået for samarbeid mellom energiregulatorer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators, Acer) skal sikre et integrert energimarked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk på dette feltet.

Norge ga i fjor klarsignal til å ta en ny samling EU-lover på energifeltet, kalt den tredje energimarkedspakke, inn i EØS-avtalen og legge seg inn under Acer. Nå vil Gjelsvik at Norge skal få den samme avtalen med EU som Island har oppnådd. I Stortingets spørretime neste uke må utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) svare på spørsmålet om regjeringen vil ta initiativ til at Acer-saken behandles på nytt av Stortinget.

– Felleserklæringen mellom Island og EU har skapt en ny situasjon, selv om saken ikke er ferdigbehandlet på Island. Det er mange der som mener at en slik erklæring heller ikke er god nok, sier Gjelsvik.

Powered by Labrador CMS