Repparfjorden
Gruveselskap mistet milliardkontrakt
Den tyske kobbergiganten Aurubis har besluttet å terminere sin intensjonsavtale med gruveselskapet Nussir ASA om å kjøpe kobber fra Nussirgruva ved Repparfjorden i Hammerfest.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Anleggsarbeidet skulle startet i sommer, men er blitt forsinket av aksjonister fra hele landet, som mener det trengs en ny konsekvensutredning som i større grad tar hensyn til lokal reindrift og livet i havet.
Nærings- og fiskeridepartementet under Solberg-regjeringen har fått mye kritikk for å ha godkjent gruvedriften, som blant annet innebærer årlig deponering av to millioner tonn tungmetallholdig gruveslam i Repparfjorden. Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet har advart mot konsekvensene dette kan få for livet i fjorden.
Utilgivelig
Repparfjorden er en av Norges 29 nasjonale laksefjorder, og både NJFF og en rekke miljøorganisasjoner har vært svært kritisk til planene om gruvedrift.
– Vi mener dette er et utilgivelig brudd på samfunnsavtalen som ble gjort ved etablering av nasjonal laksefjord i Repparfjorden, sa biolog og fiskekonsulent i NJFF, Øyvind Fjeldseth etter at gruveprosjektet ble godkjent.
Miljøhensyn
Nå står Nussir ASA plutselig uten kjøper av kobberet. I en pressemelding fra Aurubis, framgår det at terminering av avtalen blant annet handler om miljø og sosiale hensyn:
– Så mye som vi anerkjenner og ønsker gruvens tilnærming til null CO₂ -utslipp velkommen, må alle bærekraftskriterier for oss være oppfylt, sier Senior Vice president Commercial i Aurubis, Michael Hellemann.
Uproblematisk
Direktør i gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeld, sier til NRK at det ikke vil bli noe stort problem å få solgt kobberet til andre, og han har tro på at de vil få på plass en vel så gunstig kontrakt med et annet selskap.
- Vi ser at Europa skal inn i en periode med ekstreme omstillinger for å nå klimamål, og da må man ha kobber i store mengder.
Nådestøt
Blant demonstrantene og motstanderne av gruveprosjektet hersker det et annet syn:
– Jeg ser på dette som et nådestøt mot prosjektet. Nå har verdens største kobberprodusent sagt at dette ikke er miljømessig forsvarlig, sier Leder for Natur og ungdom, Therese Hugstmyr Woie, til NRK.