Annonse

Beiarn dobler lakseførende lengde

Beiarn bukter seg gjennom en naturskjønn dal, og leverer godt med storlaks. Med laksetrapper vil lakseførende lengde dobles.

Bygging av laksetrapper i Beiarn i Nordland, vil mer enn doble lakseførende strekning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I dag kan laks- og sjøørret gå 31 km (med Tollåga) i den idylliske elva i Nordland.

Med bygging av laksetrapper i Høgforsen og Bruforsen, samt en tunnel, vil nye 38 km bli tilgjengelig som gyte- og oppvekstområde for laksen, og gi en fiskestrekning på totalt 69 km.

Statskog besluttet nylig å spytte inn tre millioner kroner i prosjektet.

– Det var alle tiders julegave, sier en glad Merethe Selfors, styreleder i Beiarelva SA, til Jakt & Fiske.

Hun håper byggearbeidet kan komme i gang allerede til våren. Første oppgang av laks forbi den 19 meter høye Høgforsen og Bruforsen, dersom alt går etter planen, forventes i 2025.

– Det nye lakseførende partiet byr på nydelig fiskestrekninger i urørt natur opp gjennom Beiarn-dalen. Laksefiskerne har all grunn til å glede seg, sier Selfors.

45 millioner

Å få laksen videre oppover Beiarn er alt annet enn gratis. Prosjektet er har en prislapp på totalt 45,6 millioner kroner og har i flere omganger mottatt bevilgninger over statsbudsjettet.

I tillegg til Statskog, bidrar Statkraft, Beiarn kommune, Beiarelva SA og regionalt næringsliv med finansieringen.

Beiarn er det 5. største vassdraget i Nordland, nasjonalt laksevassdrag, og berørt av to store kraftutbygginger i 1990-årene. Elva ble gyrosmittet i 1981, men en suksessfull rotenonbehandling i 1994, gjorde at elva kunne friskmeldes i 2001.

Fjorårssesongen ga drøyt 1100 laks på land, hvor av snaut 300 var storlakser (over 7 kg). Det var ca. 10 prosent under fangstsnittet de siste ti årene. Største laks veide hele 23,0 kg, tatt ved Storjord. 11 av laksene var over 15 kg.

Sjøørretbestanden har gått betydelig tilbake det siste tiåret, men Beiarn, og naboen Saltdalselva, er kjent for en del storvokst sjøørret, 5–7 kg.

Powered by Labrador CMS