Siste ukesvinner er Ola Bromseth med bildet av det vi alle drømmer om - kampen med en nygått atlantisk villaks. Bildet ble tatt i Syltefjordelva.
I sommer – i det internasjonale villaksåret 2019 – bør du være på hogget. Ikke for å ta den største laksen, med det beste bildet. Derfor bør du ha kameraet klart til «skudd» når du er i elva.
Hva ser juryen etter? I alle fall en av disse tre s-ene: spenning – stemning – særegenhet.Inneholder bildet ditt et av disse elementene, har du kommet langt på vei. Skitt fotojakt!
Ps! Du må ikke nødvendigvis ha det råeste speilreflekskameraet for å vinne sommerens fotokonkurranse. En god smarttelefon eller et kompaktkamera kan være bra nok, så sant lyset er rimelig bra.
Her er premiene
1. premie. To døgns guidet fiske i Altaelva for en stang (kun fluefiske) i Bollo og sagnomsuste Øvre Sierra i Vina-sonen, 29.–30. juli, sommeren 2020. Premien inkluderer reise, båt med roer, og kost og losji i Alta.
Verdi kr 20 000,-.
Kompromissløst superzoomkamera med stor entommers sensor og brennvidde tilsvarende 25–400 mm i fullformat. Kameraet for deg som vil takle alle situasjoner, men ikke vil bære med deg tungt speilrefleksutstyr. Filmer i 4K og har gode egenskaper i svakt lys.
Verdi kr 9939,-.
Verdi kr 3990,-.
Ukevinner
Hver uke gjennom hele sommeren, kårer vi en ukevinner. Vedkommende får velge en premie for inntil 1000 kroner fra NJFF-butikken, og får tilsendt en rabattkode for bruk i butikken. Se njffbutikken.no.
Her er konkurransereglene
Konkurransens varighet er fra 1. juni til 31. august2019.
Bildene skal være tatt i denne perioden.
Fotografen skal oppgi tidspunkt, sted og konkret informasjon om bildet.
Konkurransen er åpen for alle, utenom ansatte i NJFF.
Du kan sende inn inntil tre bilder per uke.
Hver uke kåres en ukevinner.
Hver av ukevinnerne går videre til finalen, der de tre beste premieres, som annonsert.
Juryen er suveren i sine avgjørelser.
Juryen består av journalist og fotograf Torgeir W. Skancke (juryleder), ansvarlig redaktør Ole Kirkemo, og prosjektleder i Villaksens år, Karina Gjerde.
Her er fire fototips:
«Rydd opp» i motivet: Elementer som ikke tilfører bildet noe, trekker det i stedet ned.
Gå tett på: Dette er spesielt effektfullt hvis det skjer noe i bildet, eller hvis du vil ta portretter.
Vær der det skjer: En god fotograf tar bilder fra ulike vinkler, eksempelvis når en fisk håves: Sett deg på huk – eller legg deg ned – og ta bildet.
Bruk fantasien: Du trenger ikke ta laksefiskebildet slik du har sett andre har gjort det før deg. Gå heller egne veier, finn nye vinkler og utsnitt. Det er da du overrasker leseren – og juryen.
Ti lokallag i Naturforbundet krever et møte med fiskeriministeren for å be om ytterligere tiltak for å hjelpe økosystemet i Oslofjorden.
– Vi frykter at økosystemet i Oslofjorden vil kollapse, slik forskere har påpekt er i ferd med å skje. Å redde Oslofjorden er fortsatt mulig, men det krever rask handling, og vi forstår ikke hvorfor politikerne nøler, sier leder Henrik Hovland i Naturvernforbundet Oslo Nord. Det melder nyhetsbyrået NTB.
Det er ikke ett fett hva elgen spiser. Skogens konge har en bemerkelsesverdig evne til å finne en god balanse mellom proteiner, fettstoffer og karbohydrater i kostholdet.
Utstyrt med kamera rundt halsen, har elger på øya Vega i Nordland avslørt hva menyen deres består av. Forskerne har kombinert denne informasjonen med kjemiske analyser av planter og målinger av tilgang på beite.
Resultatene viser at elgen strengt regulerer inntaket av såkalte makronæringsstoffer (proteiner, fettstoffer og karbohydrater). Hensikten er å oppnå en best mulig balanse i kostholdet. Forskjellige planter inneholder ulike næringsstoffer, og elgen må få i seg det rette forholdet mellom proteiner, karbohydrater og fett for å bygge opp vinterreservene. Dette melder Norsk Institutt for Naturforskning (Nina) på egne nettsider.