Annonse

Test av Gerber EBS Randy Newberg

Test av Gerber EBS Randy Newberg

Omstendelig pakkeløsning fra Gerber

Gerber EBS (Randy Newberg edition) er en innovativ nyskaping – som ikke lever helt opp til forventingene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I seinere tid har Gerber levert mange innovative nyheter til både fiske- og jaktkniv markedet. I rekken av nye jaktkniver har vi fått i hende en variant med utskiftbare blader. I alt tre knivblader inngår i pakka, som samlet sett er overraskende lett. Den inneholder to tradisjonelle blader i forskjellige lengder, samt et blad med serratert egg. Kniven og bladene gir umiddelbart en litt «skalpellaktig» følelse. Bladene er tynne i godset, og svært skarpe.

Bladene oppbevares i et medfølgende plastetui, mens skaftet festes på utsiden.

Ømtålig knivegg

Det korteste, ordinære bladet passer best til allround bruk. I hvert fall ut fra mine behov. Med det lange bladet, mister man fort litt av presisjonsfølelsen med knivspissen. Det serraterte bladet blir minst brukt under slakting, men fungerer greit når bein skal skjæres over. De tynne bladene tar dessverre fort skade av skjæring mot hard materie, men eggen holder likevel overraskende lenge på skarpheten.

Selv om det er tenkt at man skal bytte til det serraterte bladet når det skjæres mot bein, er det vanskelig å unngå at også de vanlige bladene får litt «beinkontakt» under slaktinga. Enten det fordi det skjer i vanvare, eller fordi man synes det er litt brysomt å måtte skifte blad midt i prosessen.

På et sett som dette savner jeg ellers en bukåpner, som gjerne kunne erstattet et av de andre bladene – eller fulgt med i tillegg. Det ville hjulpet på helhetsinntrykket.

Godt grep

Knivbladene ligger godt i etuiet, og skrangler ikke når du er på farten. Skaftet ser kanskje spinkelt ut, men den anatomiske utformingen og gummierte overflaten gir et godt og behagelig grep. Låseanordningen mellom skaftet og bladene virker solid, og er enkel i bruk. Blad byttes i en håndvending, og det løsner ikke under hardhendt bruk før man selv trykker på utløsningsmekanismen. Anordningen er imidlertid en felle for blod, fett og annen skitt, som er vanskelig å vaske bort – ikke minst under feltbruk.

Kniven er laget i samarbeid med en (visst nok kjent) amerikansk jegerpersonlighet ved navn Randy Newberg. Sorry, Randy, jeg aner ikke hvem du er, men jeg konstaterer at vi har ulike preferanser når det kommer til jaktkniver.

Teori og praksis

Kort oppsummert: Liten og nett slaktepakke med flere gode detaljer. Men i praksis blir det for mye jobb å skifte blad mange ganger under en slakteprosess, og de kan fort komme på avveie. Skaftet og esken har innfelt refleks for lettere å kunne gjenfinnes i mørket, men det gjelder ikke bladene. Det blir gjerne til at man bruker ett og samme blad under hele prosessen, og da tar kniveggen for fort skade. Er du en litt omstendelig gramjeger, kan imidlertid kniven være et fornuftig valg.

Gerber EBS Randy Newberg

Jaktkniv til storviltjakt med tre utskiftbare blad i 440c stål.

Vekt: 119g.

Pris: kr 969,-

Leverandør: Gerber Gear, Fiskars Group

Karakter: 3

Powered by Labrador CMS