Annonse

Test av Blaser Infinity 4–20 x 58 IC

Blaser Infinity 4-20x58 IC er et flott sikte som gjør seg godt på denne Blaser R8 Success rifla.

Rått jaktsikte

Blaser appellerer til en kjøpesterk kundegruppe, og med sin nye serie kikkertsikter vil de nå tilby komplette våpen. Skumringsspesialisten blant siktene, Blaser Infinity 4–20 x 58 IC, framstår både velformet og svært gjennomtenkt.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Blaser Infinity 4-20x58 IC

PRODUKTNAVN: Blaser Infinity 4-20x58 IC.

PRODUKTFAKTA: Kikkertsikte tilpasset jakt. Zoomområde fra 4 til 20 ganger. 58 mm objektivdiameter. Kun skinnemontasje.

Kulebanekompensator i høydetårnet, og sideveis treffpunktjustering i venstre tårn med 1 cm endring pr. klikk. Medforstørrende retikkel med fire stolper og fint kors, samt et smalt lyspunkt med betjening i høyre tårn.

Parallaksejustering fra 50m til uendelig, også i høyre tårn. Lyssterk optikk. Synsfelt 9,2-1,9 m på 100 m. Øyeavstand 90 mm.

Vekt: 885 g. Lengde: 365 mm.

PRIS: 33 990,-

LEVERANDØR: Norma AS

KARAKTER: 6

Den nye sikteserien er kalt Blaser Infinity. Siktene er laget av German Sports Optics som holder til i Wetzlar, Tysklands optiske sentrum. Vi har sett nærmere på Blaser Infinity 4-20x58 IC. Siktet gir et godt visuelt førsteinntrykk. Det har en svart, silkematt overflate på kikkertkroppen, der alle endringer i rørdiameter følger en estetisk kurve. Grepsfeltene på zoomjustering og justeringstårn har samme grove rombemønstrede gummigrep. Siktene leveres bare med skinnemontasje. Vekten på siktet er 885 gram, og lengden er 365 mm.

Nytenkning
Går man dypere inn i detaljene, oppdager man at Blaser har gjort en del utradisjonelle valg.

En uvanlig løsning er at hjulet for sideveis treffpunktjustering sitter på venstre side. Justeringshjulet befinner seg under et solid aluminiumslokk med sjenerøs diameter. Hjulet gir godt definerte klikk, som flytter treffpunktet 1 cm på 100 meter. Dette er et sikte som er laget for jakt, og ikke for fininnstilling på kilometers hold.

Justeringen har en skala som kan nullstilles etter innskytingen. Det var liten forskjell på å skru knepp på venstre side framfor høyre. Men å frigjøre høyretårnet til sidefokus og lyspunktjustering, er et smart trekk. Disse funksjonene blir dermed lett tilgjengelig for høyrehånden under aktiv jakt.

Innstilling for jakt
Høydejusteringen er utstyrt med en kulebanekompensator. Denne er forholdsvis enkel i bruk og er tilpasset praktisk jakt. For innskyting må det todelte topplokket på høydetårnet skrus av. Under dette sitter nok et deksel som er festet med en enkel, løs skrue. Denne er liten, og burde ha vært bedre sikret.

Når rifla er innskutt på 100 meter, kan skalaen nullstilles. Hetten på justeringstårnet kan etter montering trykkes ned og låses i senter, men også ved fire knepps overhold, noe som også må sies å være en svært jaktvennlig detalj. Vi er kjent med prinsippet fra vanlige kikkertsikter som gjerne skytes inn med 4–5 cm overhold til storviltjakt, for dermed å øke det effektive holdet man kan sikte rett på målet.

Skalaen er synlig i alle andre posisjoner, slik at skytteren ikke skal glemme en eventuell oppjustering av treffpunktet.

Under de romslige hettene sitter justeringshjulene. Kulebanekompensatoren er enkel i bruk og har en smart funksjon med 4 klikks overhold.

For hånden
Også sidefokushjulet (parallaksejusteringen) er låsbart kun i nøytral posisjon, altså fokusert på omtrent 100 meters hold. For fokusering på andre hold må hjulet trekkes ut for å kunne betjenes.

Trådkorset er plassert i første fokusplan, og er såkalt medforstørrende. Dette innebærer at bildet av trådkorset forstørres sammen med målbildet når kikkerten zoomes. De fleste europeiske toppmerkene har valgt andre fokusplan for trådkorset. Om første eller andre fokusplan er best, blir en smakssak i denne prisklassen.

Lysjustering
Lyset i siktepunktet aktiveres ved å trekke ut den ytre ringen på høyre tårn. Intensiteten på rødpunktet reguleres ved å presse/vri ringen med klokka for å øke styrken, og mot klokka for å redusere.

Lysjusteringen på høyre tårn er etter vårt skjønn en bedre plassering enn på toppen av okularet, slik som hos flere av konkurrentene. Varigheten på lyset styres av en vinkelbryter og en timer. Siktene er også tilpasset Blasers IC-kontroll, der rødpunktet styres av en signalgiver i IC-oppspenneren.

God optikk
Zoomområdet dekker fem gangers forstørrelse fra 4 til 20. Siktebildet framstår som førsteklasses i alle forstørrelser. Det har ikke tegn til forvrengninger, skygger, reflekser eller annen sjenerende lysforurensning. Det er heller ikke å forvente i dette segmentet. Det røslige objektivet med 58 mm diameter samler mye lys, og gir et leselig bilde langt inn i solnedgangen.

Funksjonelt
Skyteopplevelsen med Blaser Infinity 4-20x58 IC var strålende. Siktet har et romslig okular som gir et siktebilde som lett faller i øyet. På 20 gangers forstørrelse kommer blinken nær nok til presis innskyting. Treffpunktjusteringen virket pålitelig. Også på mindre zoom ga siktet klare og innbydende siktebilder.

Kombinasjonen av et både lekkert og svært funksjonelt jaktsikte fra en allerede sterk merkevare, vil nok friste mange, ikke minst Blaser-eiere. De mange jaktvennlige detaljene gjør siktet til noe av det råeste jeg har testet.

Powered by Labrador CMS