Annonse

Avslår jervejakt i ulvesonen

Til tross for en jervebestand som er den tredobbelte av bestandsmålet i Hedmark, vil ikke Klima- og miljødepartementet tillate jakt i ulvesonen. Det er NJFF Hedmarks fylkesleder, Knut Arne Gjems, sterkt kritisk til.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det ble i 2018 ifølge Rovdata bekreftet 15 ynglinger av jerv i Hedmark. Stortingets bestandsmål er satt til fem ynglinger.

– Hvert år setter jegerne på seg skia i dypsnøen, og bidrar til å kartlegge bestandene av store rovdyr. Å kunne jakte når bestandsmålet er nådd, er gulrota for jegerne. Når departementet har satt en stopper for all jervejakt innenfor ulvesonen, blir området i praksis til et reservat for alle store rovdyr, sier Gjems.

Det var den 19. juni at Rovviltnemnda i region 5 fastsatte kvote på 20 jerv i Hedmark (15 utenfor ulvesonen og fem innenfor). I september reduserte departementet kvota til 16 dyr, og avgrenset lisensområdet til ”beiteprioriterte områder”. Det er denne reservathåndteringen av ulvesonen, Knut Arne Gjems reagerer på.

Knut Arne Gjems reagerer kraftig på at det ikke åpnes for jervejakt innenfor ulvesonen.

– Vedtaket bryter med Stortingets vilje, og folk føler seg overkjørt. Hvordan skal vi motivere jegerne til registrering, da det ikke blir jakt når bestanden er tre ganger over bestandsmålet?

Naturmangfoldloven

I 2018 ble det registrert 57 jervekull i Norge, en økning på 42,5 prosent fra i fjor. Antallet registrerte, voksne individer er på 308, mot 324 i fjor. (Jervetispene føder ikke hvert år.)

Knut Arne Gjems har tatt opp sin kritikk med Klima- og miljødepartementet, og fått skriftlig svar fra statssekretær Atle Hamar (V). Han skriver at avslaget er begrunnet i Naturmangfoldloven: ”(…) lisensfelling av jerv i jerveprioritert område ikke er nødvendig for å ivareta ”allmenne helse eller sikkerhetshensyn eller andre offentlige interesser av vesentlig betydning”, slik lovgiver har ment dette.”

Powered by Labrador CMS