Den rekordstore hjortebestanden har resultert i at innmarka stedvis oversvømmes av hjort, med betydelige beiteskader som resultat. Foto: Tore Wuttudal

Hjort og gjess er viltvinnerne

Aldri har det blitt felt mer hjort her i landet, aldri er det skutt flere gjess. Dette er suksessartene i den norske jakta de siste tiårene. Her kan du lese om årsaken til den eventyrlige utviklingen.
11. desember 2021

Hjorten er sjelden å se og vanskelig å få.

Det begynner å bli noen år siden utsagnet hadde gyldighet, selv om hjorten fortsatt er et krevende jaktobjekt, både i furuliene på Vestlandet og i de dype granskogene på Østlandet og Sørlandet.

Bommet grovt

Kvotene må opp

Til dekket bord   

130 000 grågås

Bør skyte 40 000 gjess

Rekordstor bestand

Runner up

Mindre oppmerksomhet

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå