En del modeller av nattoptikk kan monteres på kikkertsiktet for å gi nattsyn. Foto: Leica Camera AG

Hva er et termisk sikte?

Bruk av nattoptikk, såkalte termiske sikter, er aktuelt grunnet uønskete villsvin fra Sverige de seinere åra. Vi har sett på egenskapene og begrensningene til disse kikkertene.
02. mars 2021

Kikkertene blir trolig også tillatt i Norge - på enkelte arter. Miljødirektoratet har vært svært avventende med å ta stilling til nye teknologier innen nattoptikk.

De har henvist til gjeldende regelverk, som i praksis ikke har gitt noe svar. Høsten 2020 kom det imidlertid en høring om bruk av kunstig lys ved jakt på villsvin, i forbindelse med forslag til endringer i viltloven. Dette som et ledd i en ny tiltaksplan mot etablering av villsvin i Norge.

Nattoptikk

Lys

IR/Restlys

Hva er et termisk sikte?

«Falsk» observasjon

Positive erfaringer

Sikre fellinger

Dyr moro

Fra 30 000

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå