Rakkelhaner kan få levedyktige avkom

Trodde du rakkelhanen ikke kunne formere seg? Tro om igjen. Genetiske analyser hos Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) viser nå at denne krysningen mellom orrfugl og storfugl kan være fruktbar og få levedyktig avkom ute i det fri.
22. september 2020

Rakkelhanen er mindre enn en tiur, men større enn en orrhane. Lenge har denne hybriden vært regnet som ufruktbar ute i naturen. Det er tidligere vist at rakkelhaner i fangenskap er fruktbare og kan produsere avkom, men det har ikke vært kjent om dette også gjelder rakkelhaner i naturen. Nå viser altså DNA-undersøkelser hos NINA at rakkelhaner i naturen kan få avkom, skriver instituttet på sin hjemmeside.

– I områder med mangel på tiur kan ei røy oppsøke orrfuglleiken og pare seg med den dominerende rakkelhanen. At resultatet blir levedyktige avkom er ikke vist, før nå, forteller Oddmund Kleven, genetiker i NINA.

Ble overrasket
Sammen med kollegaer i NINA undersøkte han arvematerialet til en antatt storfugl-orrfugl hybrid, som ble skutt under lovlig jakt i Nord-Norge. Den lignet i utseende på en liten tiur, men hadde de karakteristiske metallisk blålilla brystfjærene til en orrhane. Det de fant var overraskende.

– Fuglen hadde ulikt antall alleler (genvarianter, red. anm) fra storfugl og orrfugl, så den kunne ikke være en krysning mellom ren storfugl og ren orrfugl. Førstegenerasjonshybrider har som kjent like mange alleler fra mor og far. Så en av foreldrene måtte være en hybrid. Fra litteraturen er det kjent at rakkelhøner er sterile, så det må ha vært en rakkelhane som var far til den undersøkte fuglen, som hadde 3/4 arvemateriale fra storfugl og 1/4 fra orrfugl. I tillegg bekreftet en analyse av mitokondrielt DNA, som nedarves fra mor, at rakkelhanen hadde fått avkom med en røy og ikke en orrhøne, forklarer Kleven.

Dette eldre klippet fra Ut i Naturen på NRK viser en rakkelhane som herjer med konkurrentene på en orrhaneleik (Advarsel: Sterke scener).

Her finner du hele artikkelen i European Journal of Wildlife Research om studien . 

Siste fra Jakt

Tips til elgjakta

Her har vi samlet våre beste tips om ulike jaktformer og hvordan du lykkes på elgjakt.
Hittil i år har over 108 000 jegere gjennomført skyteprøve for å kunne gå på storviltjakt. Her er et tidligere bilde fra riflebanen til Eidanger JFF. Foto: Torgeir W. Skancke

Jegere med nesten 3 millioner obligatoriske treningsskudd i år

I tillegg har over 108.000 jegere i Norge avlagt storviltprøven i forkant av høstens jaktutøvelse.
Vi har snakket med en mesterlig tiurjeger, som gladelig deler sine beste tips med Jakt & Fiskes lesere. Foto: Atle Skjelde
Støkkjakttips:

Veien til tiurlykke

Den er skogsfugljegerens gjeveste bytte, men kan være vanskelig å komme på talefot med. Tiurspesialist Wilhelm Sønsterud (45) fra Grue Finnskog i Innlandet vet hva som skal til for å lykkes.

På forsiden nå