Annonse

Leder

Vi trenger urbane skytebaner

«Tilbudene må ligge i nærheten av der folk bor. Over hele landet.»

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Slagordet til senterpartihøvding Trygve Slagsvold Vedum, som på genialt vis omfavner både by og land, slo meg da jeg tidlig i september var på vei til Sigdal i Buskerud i forbindelse med åpning av nytt jaktskytteranlegg
i bygda.

Både ny elg- og jegertrapbane er naturligvis julekvelden og 17. mai på samme dag for de rundt 200 medlemmene i den lokale jeger- og fiskeforeningen. Suksessoppskriften består av et velvillig kommunestyre, en entusiastisk grunneier, drahjelp fra det lokale næringslivet og drøyt 1000 dugnadstimer.

Denne solskinnshistorien er slett ikke enestående. Seinest i fjor besøkte vi det nye praktanlegget til Eidanger JFL i Porsgrunn i Telemark, med en anslått verdi på 35 – 40 millioner.

Beliggenheten er midt i smørøyet for det som antakelig er landets sterkeste hagleskytterregion, og langt unna alt som smaker av støyproblematikk. For et par år siden kunne Rindal JFF på Nordmøre klippe snora for ny leirduebane, og i Norheimsund i Hordaland har Øystese JFL relativt nylig tatt i bruk sin nye skytebane.

Nye skytebaner på bygda er strålende, men enda viktigere er det at vi greier å beholde de skytebanene vi har – i nærheten av der folk bor – for å ta Slagsvold Vedums helgardering på ordet.

Over 80 prosent av befolkningen er nå bosatt i byer og tettsteder, herunder brorparten av landets jegere. Og urbaniseringen øker. Derfor er det enda større grunn til å heise flagget etter at Bergens JFF, etter 30 års ørkenvandring mellom kommunale etater, og utredning av mer enn 20 alternative lokaliteter, kom i mål med baneanlegget på Kismul i Fana, to mil utenfor Bergen sentrum.

Samtidig lever et stort antall urbant beliggende skytebaner her i landet under konstant press og ønske om nedleggelse. Fra nabolaget. Et eksempel er Løvenskioldbanen, i skogkanten like utenfor Oslogryta.

Dette er hjemmebanen til to av landets største jeger- og fiskeforeninger, med til sammen rundt 3000 medlemmer. Forståelsen for at jegere, i likhet med fotballspillere, trenger en arena hvor man kan trene og holde ferdighetene ved like, er nok til stede.

Bare det ikke smeller i nærheten av der man selv bor.

Desto viktigere er det at NJFF, sammen Det frivillige Skyttervesenet (DFS), fortsetter kampen for eksisterende skytebaner. Med en raskt voksende urbant bosatt jegerbestand, trenger vi skytebaner i nærheten av der folk bor – over hele landet.

Powered by Labrador CMS