Ny norsk villsvin­medalje registrert

Mathis Briskerud oppnådde 110,3 poeng og bronse på tannsettet til et villsvin han skjøt i Grue i Hedmark i fjor. Dette den andre registrerte medaljen på villsvin felt i Norge.
30. september 2019

Briskerud, som er fra Arneberg i Hedmark, skjøt villsvinet under fjorårets elgjakt.

– Dette var artig! Jeg så at den var ganske stor, og tenkte at det kunne være interessant å få den bedømt. Jeg er veldig fornøyd med bronse, at det kun var registrert én annen medalje på villsvin felt i Norge, var jeg ikke klar over, sier han.

Første villsvin
Briskerud forteller at det i fjor ble åpnet for at elglaget han er med på, også kunne felle villsvin. Da det dukket opp en råne på 150 kilo, lot han ikke sjansen gå fra seg.

– Dette er det første villsvinet jeg har skutt. Jeg har vært noen turer på villsvinjakt i Sverige, uten hell. Da er det jo ekstra stas å skyte en medaljegris på hjemmebane, sier han.


Det staselige tannsettet oppnådde 110,3 poeng og bronse, og er behørig montert på plate. Lengden på de nederste hjørnetennene (ytterst på platen) er hhv. 21,6 og 21,9 cm. Foto: privat

Økende fellingstall
Selv om villsvinet ikke sprer seg like raskt i Norge som mange trodde for 10–15 år siden, blir det stadig mer grynting i norske skoger. Ifølge Pål Sindre Svae i Utmarksavdelingen for Akershus og Østfold, har man de siste årene sett tegn til et visst taktskifte, noe også de stadig økende fellingstallene indikerer.

Mens det i jaktsesongen 2014/15 ble registrert 70 felte villsvin, var tallet for sesongen 2017/18 oppe i 226, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. De aller fleste er felt i Østfold i kommunene Halden og Aremark, men villsvinet gir seg i økende grad til kjenne i grensetraktene lenger nord. I fjor ble det registrert 11 felte villsvin i Hedmark.

Sølvgris fra Halden
Den andre medaljen som er registrert på villsvin felt i Norge, er fra et dyr skutt i Halden i 2014. Det oppnådde 115,03 poeng og sølv. I Norge står villsvinet på Artsdatabankens fremmedartsliste. I Sverige har villsvinet vært akseptert som en del av landets fauna siden 1987. Villsvinene man finner i Sverige og Norge, stammer fra rømte og utsatte farmersvin i Sør-Sverige på 1970-tallet.

Ifølge jaktkonsulent Roar Lundby i NJFF, går det høyst sannsynlig flere store griser rundt i norske skoger.

– Dersom det felles villsvin av litt størrelse, oppfordrer vi villsvinjegerne til å få villsvintennene bedømt av en av NJFFs trofédommere, sier han.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå