En fin bukk på vei rett inn under jakttårnet. Husk å ta hensyn til den ekstra overhøyden fra kikkerten ved skudd på kloss hold. Foto: Kjell-Erik Moseid

Bratte skudd

Er du i tvil om kulas oppførsel ved skudd i stupbratte lier? Du kan la deg berolige. Innenfor jegermessige skuddavstander forandrer treffpunktet seg minimalt.
26. juni 2019

Du sporer hjort i en stupbratt li på Vestlandet. Nysnøen har pakket inn landskapet i myk ull som demper skrittene. På den snødekte bakken står fote­farene tydelig fram som svarte hull. Sporene viser at to hinder og en kalv har tatt seg opp den bratte hellingen mot himmelen.

Med ett står dyra der, som svarte silhuetter på en fjellhylle høyt der oppe. Holdet er drøyt, avstandsmåle­ren viser 149 meter. Hvordan var det med disse lange, bratte skuddene, skal en holde over eller under for vin­kelen? Før du har fundert ferdig har dyra dratt over fjellet og er vekk…

Avstand til målet 30 grader

 100m 

 150m 

 200m 

 250m 

 300m

Avstand til målet 45 grader

 100m

 150m

 200m

 250m

 300m

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå