En fin bukk på vei rett inn under jakttårnet. Husk å ta hensyn til den ekstra overhøyden fra kikkerten ved skudd på kloss hold. Foto: Kjell-Erik Moseid

Bratte skudd

Er du i tvil om kulas oppførsel ved skudd i stupbratte lier? Du kan la deg berolige. Innenfor jegermessige skuddavstander forandrer treffpunktet seg minimalt.
26. juni 2019

Du sporer hjort i en stupbratt li på Vestlandet. Nysnøen har pakket inn landskapet i myk ull som demper skrittene. På den snødekte bakken står fote­farene tydelig fram som svarte hull. Sporene viser at to hinder og en kalv har tatt seg opp den bratte hellingen mot himmelen.

Med ett står dyra der, som svarte silhuetter på en fjellhylle høyt der oppe. Holdet er drøyt, avstandsmåle­ren viser 149 meter. Hvordan var det med disse lange, bratte skuddene, skal en holde over eller under for vin­kelen? Før du har fundert ferdig har dyra dratt over fjellet og er vekk…

Avstand til målet 30 grader

 100m 

 150m 

 200m 

 250m 

 300m

Avstand til målet 45 grader

 100m

 150m

 200m

 250m

 300m

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Rådyr lever farligst i trafikken i Trøndelag

Rådyr, elg og hjort lever farlig i trafikken, spesielt i høstmånedene. Flest rådyr ble påkjørt og drept i Trøndelag om høsten i jaktåret 2019–2020.

Skrantesjuken på Hardangervidda er blodig alvor

Sjansen for å bli kvitt skrantesjuke (CWD) i Norge er kraftig redusert etter funnet på Hardangervidda. – Dette er så å si det ultimate marerittet, sier professor Atle Mysterud ved Universitetet i Oslo.

Verden rundt med rifla

Nils-Ole Stubberud har Afrika-feber, men ingen ønsker om å bli kurert. Den største drømmen befinner seg imidlertid i Sibir.

På forsiden nå