Nekter straffskyld etter å ha slått elg med biljekk

To menn møtte onsdag i Fosen tingrett, tiltalt for å ha mishandlet en påkjørt elgokse på Ørland i Trøndelag i fjor vår.
24. april 2019

En av dem slo elgen i hodet tre ganger med en biljekk. Episoden ble filmet av den andre mannen som er tiltalt for medvirkning til dyremishandlingen, melder NRK.

Mannen som slo er i 40-årene. Han nekter straffskyld og sier at han trodde han skulle greie å ta livet av elgen, som hadde et brudd i bakfoten og sprang fra stedet etter angrepet.

I retten forklarte han at han var vant med dyr gjennom sel- og hvalfangst og var opplært til at dersom et dyr lider, skal det avlives så humant som mulig.

– Men her feilvurderte jeg situasjonen. Jekken var ikke kraftig nok og dessuten var ikke elgen så skadd som jeg trodde, sa han.

Den aktuelle kvelden møtte de en sjåfør som trodde hun hadde kjørt på dyret som lå ute på marka. Hun hadde forsøkt å kontakte viltnemnd og politi, men uten hell, ifølge tiltalte.

Han fant da ut at han skulle avlive elgen selv for å spare den for mer smerte. Han husket samtalen med sjåføren og at elgen la på sprang etter å ha blitt slått. Men slagene med jekken husket han ikke.

Han kunne heller ikke erindre at medtiltalte var til stede og ga råd om hva han skulle gjøre. Denne tiltalte, en mann i 30-årene, husker at de to kameratene var på vei fra en fest til en annen og var ganske ruset.

Viltnemnda på Ørland måtte rykke ut dagen etter og avlive elgen.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå