Er dette årets tyngste tiur?

I høst skjøt Ole Morten Rømo denne tiurruggen på 5,442 kilo.
I høst skjøt Ole Morten Rømo denne tiurruggen på 5,442 kilo.

19. oktober skjøt Ole Morten Rømo (31) en rugg av en tiur i Namdalen. Storfuglen ble kontrollveid på postvesenets vekt til hele 5,442 kg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Dette er trolig den tyngste tiuren felt i Namdalen, og en av de tyngste dokumenterte tiurene skutt i Norge, sier han.

Rømo har jaktet skogsfugl med hund siden 2004, og har skutt flere tiurer. Han forteller at jakta egentlig var over. På vei mot bilen i et ufyselig vær, oppdaget han engelsksetteren i stand øverst i et hogstfelt omkranset av gammelskog.

Sekken var for liten

Tiuren tok til vingene på 20 meters avstand og falt som en stein etter førsteskuddet. Da Rømo skulle legge tiuren i sekken, fikk han ikke plass.

– Da begynte jeg å lure, ler han.

– Jeg har aldri tidligere skutt tiur over fem kilo. Denne skal definitivt stoppes ut, sier han og presiserer at skogsfugljakt er kjempeartig, uansett hvor tung fuglen måtte vise seg å være.

5,8 kilo

Men hvor tung kan egentlig en tiur bli? I en tidligere utgave av Jakt & Fiske står det å lese at den norske rekorden (dokumentert) trolig er en 5,8 kilo tung tiur skutt i Nord-Trøndelag i 1986. Ifølge artikkelen oppgis jegernes rapporterte tyngste tiur å være 5,950 kilo, preparantenes tyngste tiur 5,5 kilo og forskernes tyngste tiur 5,5 kilo.