Annonse

Familiejubel i Sigdal

– Hipp hurra! Joakim Kongslien (6) synes det er gøy å få fisk. Her har onkel Thore Kongslien nettopp dratt en pen ørret.

I Midtfylket i «gamle» Buskerud, myldrer det av aktiviteter for barn og ungdom. Først ut i NJFFs familieår var isfiske i Greenskogen i Sigdal.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Hipp hurraaaa!

Foran oss står en liten plugg med oransje lue og et glis som går nesten rundt. Han strekker armene i været, som om han står øverst på pallen. Foran ham ligger en abbor på rundt 50 gram. Men det holder. Det store fins i det lille. Og selv om regnet spruter, er Lauvnesvatnet i Sigdal verdens beste sted akkurat nå.

Dette er ikke hvilken som helst isfiskekonkurranse. Det er startskuddet på en splitter ny jakt- og fiskeskole i tidligere Buskerud fylke. Akkurat det skal vi komme tilbake til. Først må vi snakke litt mer med ungene på isen.

Gutten med fisken heter Joakim, og er seks år. Han er ikke aleine, men har med seg en annen gutt ved siden av.

Brødrene Joakim og Daniel Kongslien er lagkamerater. Sånt blir det fisk av.

– Vi er venner! sier den andre. Han heter Daniel, og smiler til Joakim.

– Dere er jo tvillinger også da, humrer onkel Thore Kongslien.

– Vi hjelper alltid hverandre, forteller Joakim.

Lengst ute på isen sitter Lily (7) og pappa Frode Engen fra Åmot. De er ofte på isen sammen. Frode tok femteplassen i årets NM, mens Lily bl.a. er blitt fylkesmester i juniorklassen. I dag var det Lily som vant hele konkurransen!

Godt kultivert vann
– Har dere tenkt å få flere fisk? spør vi.

– Ja, jeg vil ha flere fisker! hviner Joakim.

– Hvordan skal du få til det?

Han tenker seg litt om, før han hvisker:

Sara Hansson er primus motor for «Midtfylket jakt- og fiskeskole». I 2020 er det planlagt 20 arrangementer.

– Jo, fordi vi er på lag!

– Ja, to stykker på lag er lurt, bekrefter vi.

– Nei, vi er tre! Daniel kikker bort på onkel Thore.

Og denne tredjemannen er ikke dum å ha på laget, for han er «i overkant ivrig» innen sportsfiske. Og Lauvnesvatnet er et riktig så godt fiskevann. Bra kultivert, med både ørret og abbor, slår han fast.

At trekløveret fra Kløftefoss har noe å gjøre på isen denne dagen, får vi bekreftet når vi seinere svinger innom, og onkel Thore har dratt opp en ganske så pen ørret.

Undervannskamera
Til tross for vind og regn denne søndagen tidlig i mars, yrer det av liv på isen. Og rundt omkring går gode medhjelpere fra NJFF Buskerud. En av dem er ungdomsleder i fylkesstyret, Petter Dambo. En annen er fagkonsulent Knut Johan Ruud, som bl.a. har rigget et undervannskamera med forbindelse til en skjerm, slik at ungene kan følge med på hva som foregår under isen.

Theo Holden Søgaard (13) fra Vikersund har sportsfiske som sin store hobby. Det går i isfiske om vinteren, flue- og slukfiske om sommeren.

Fylkessekretær Anne-Mette Kirkemo, fylkesleder Carsten Johan Thiis og flere andre har rigget et telt med nygrillede pølser, saft og kaffe.

Det er imidlertid ei spesiell dame fylkesleder Thiis er opptatt av å holde fram: Sara Hansson fra Holleia JFF. Dette opplegget er hennes verk. Dama brenner for barne- og ungdomsarbeid. Vi rekker knapt å spørre hva som skjer her i Midtfylket, før Hansson er godt i gang.

Karl Emil Hansson (8) var den som sådde frøet til «Midtfylket jakt- og fiskeskole». Det startet med en konkurrere om å fange ørekyt i vannene på Holleia. Deretter utviklet det hele seg til en ungdomssatsing i regi av sju jeger- og fiskerforeninger i Buskerud.

20 arrangementer
– Nå i familiens år har sju foreninger gått sammen for å avvikle totalt 20 arrangementer for ungdommer. Dette blir alt fra fiskekultivering med abborteiner, fellefangst av mår, isfiske og mye annet, sier hun.

Men Hansson har mer moro på gang. Et av dem er jegeropplæring for femåringer i Snarum barnehage hvor hun jobber. Og da snakker vi skikkelig opplæring!

– Vi skal ha overnatting med de eldste barna i barnehagen. Der blir det natursti, opplæring og jegerprøve. De skal skyte opp med luftgevær på banen, og til slutt jakte på dyrefigurer som er satt ut i skogen. Noen er jaktbare, mens andre er det ikke. Det må barna selv vurdere, samt skyteavstand og bakgrunn, smiler hun.

Bettet var ikke det største denne regntunge dagen i Sigdal. Lily Engen (7) fra Åmot, vant overlegent, med over én kilo innveid fisk, mens Theo Holden Søgaard vant gutteklassen.

I Familiens År er det planlagt 320 aktiviteter over hele landet. Les mer på njff.no

Powered by Labrador CMS