Annonse

Stortest | Varmedekken

Disse dekken holder hunden varm

En kald jeger, er en dårlig jeger. Det gjelder også for våre firbeinte jaktkamerater. Men hva slags dekken bør du velge?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Bikkja har jobbet som en helt siden frokost, rent opp og ned fjellsider, inn og ut av myrer. Den har krysset et par elver i sin iver etter å finne det dere begge er ute etter. Vannspruten står, bikkja rister det av seg og løper videre. Det blåser friskt fra nord, du trekker lua ned over øra, og drar glidelåsen på jakka helt opp. Det er september og jakta er i gang. Nå er på tide med en rast.

Jaktkameraten kommer inn og blir tjoret til ei lita bjørk. Du åpner sekken og får på deg en tørr ullgenser. Litt kvist og kvast nå, så blir det bål. Borte ved bjørka står bikkja, krokete i ryggen og rister som et aspeløv.

Unngå nedkjøling
Heldigvis vet de fleste jegere å ta bedre vare på jaktkameraten sin enn vi har beskrevet over.

Dekken, mat, sjekk av poter og et underlag å hvile på bør være selvfølgelige ingredienser gjennom en jaktdag.

Et godt varmedekken gir ikke bare en hyggeligere tur, du får mer ut av hunden, og viser deg samtidig som en ansvarsfull og god flokkleder. I et kaldt norsk klima vil et varmedekken bidra til å hindre farlig nedkjøling, og samtidig redusere faren for skader. Og jo mindre pels, desto viktigere er det å kle på bikkja. Man må heller ikke glemme at også hunden har behov for hvile og restitusjon.

Skal hunden yte maksimalt, må vi som hundeeiere legge forholdene best mulig til rette. Et tørt dekken som omslutter godt og dekker vitale deler er viktig for hundens totale velvære. Og glem ikke underlaget, det er viktig å beskytte hunden mot elementene – også nedenfra.

Hva er et godt dekken?
Et varmedekken må sitte godt og dekke så mye av hunden som mulig. Spesielt når den ligger og hviler. Deler av hundekroppen kan det tidvis være vanskelig å få dekket skikkelig. For hannhunder kan mage/-bukregionen i så henseende by på utfordringer.

Det er et poeng at dekkenet ikke skal pisses ut fra undersiden. Et dekken bør i størst mulig grad beskytte mot regn, vind og inntrenging av snø. Sistnevnte er først og fremst en utfordring der hundene går med dekken i dyp snø, eksempelvis i bånd mellom slippene på jaktprøver.

Et vått dekken vil kjøle ned i stedet for å varme. Dekken med glatt innside er mindre utsatt for snø og ising enn dekken med fiberpels. Dette er verdt å tenke på hvis dekkenet skal brukes under aktivitet vinterstid, enkelte dekken er da også laget med henblikk på dette.

Dekkenet bør også ha festeanordninger som gjør at vinden ikke flekker det av hundekroppen. En langhåret hund kan klare seg med et tynnere dekken enn en korthåret.

Vurderingskriterier
Vi har vektlagt omslutning i åpninger, festeanordninger, dekkenets utforming og dets evne til å beskytte hunden ved hvile, herunder vanntetthet. Modellene varierer en del i utforming, tykkelse, vekt og stoff. Vi har testet modeller som passer til en kraftig pointer hannhund, med lengde fra begynnende nakke til halerot på 59 cm.

Vektene i testen gjenspeiler denne hundestørrelsen, men varierer også noe etter tiltenkt bruksområde. Er det relativt varmt i været, og opphold vil de tynnere og lettere modellene kunne være vel så bra som de tykkere alternativene. Vurderingene bør derfor ses lys av dette.

Gaupa
Gaupa

Gaupa varmedekken ⚃

Isoleringsevne: God

Dekker buk: Delvis, kunne gått litt lenger bak

Dekker nakke: Ja, godt

Dekker bryst: Ja, godt

Dekker lår: Ja, kunne gått litt lenger ned

Dekking av rygg: Ja

Beskyttelse mot inntrenging av snø i front og nedenfra: I dyp snø kommer det snø inn foran ved armhulene

Vanntett: Vannavvisende

Festeanordning: Reim/klips. Funksjonell, enkel å justere. Reim sikres mot bevegelse framover/bakover over rygg ved hjelp av en reimgjennomføringshempe.

Totalvurdering: Et godt og lett dekken i håndsydd kvalitet. Sitter svært godt på hunden. Dekker godt over ryggen og ned på hver side. Kunne med fordel gått litt lenger ned på lårene, og litt lenger bak i buken. Enkelt å ta på og justere. Innvendig pelsfiber som luner godt så lenge dekkenet er tørt.

Et godt og prisgunstig hviledekken som passer godt til høstfjellet. Ved aktivitet i løs snø vil dekkenet samle snø under buk, noe som gir fukt og isdannelse.

Produktfakta: Ripstop ytterstoff, pelsfiber på innsiden. Kommer i seks størrelser, rygglengde fra 39 cm – 68 cm. Farger: Grønn og rød. Vekt testdekken: 292 g

Leverandør: Gudbrandsdal Jakt og Hundesenter, tlf. 61 29 69 84, www.gaupa.no

Pris: Fra kr 390,- til 495,-

Karakter: 4

Varmedekken
Varmedekken

Hvile varmedekken – Troll ⚄

Isoleringsevne: God

Dekker buk: Kun på sidene, ikke under

Dekker nakke: Ja, godt

Dekker bryst: Ja, godt

Dekker lår: Ja, godt

Beskyttelse mot inntrenging av snø i front og nedenfra: I dyp snø kommer det snø inn ved armhulene foran

Vanntett: Vannavvisende

Festeanordning: Reim/klips. Funksjonell, enkel å justere

Totalvurdering: En gammel traver som fortsatt holder stand. Godt formsydd. Pluss for hempe til kobbel i bakkant. God isoleringsevne. Glatt innerstoff forhindrer oppbygging av is og holder kvist og smuss unna. Enkelt å ta på og justere. Et veldig godt høstdekken.

I løs snø vil det samle snø under buk, men ikke i like stor grad som et dekken med pelset innside. Alt i alt et godt allroundekken til en konkurransedyktig pris.

Produktfakta: 3-lags sandwichkonstruksjon med vanntett cordura på inn og utside, og varmereflekterende mellomfôr. Kommer i fire størrelser, rygglengde fra 52 cm – 100 cm. Farger: Rød og blå. Vekt testdekken: 278 g.

Leverandør: Troll Hundefôr AS, www.troll-hundefor.no

Pris: kr 660,-

Karakter: 5

Non-stop
Non-stop

Non-stop langdistansedekken ⚅

Best til aktivitet og i løs snø

Isoleringsevne: God

Dekker buk: Med vindspoiler, ja. Uten vindspoiler, nei

Dekker hals: Delvis

Dekker bryst: Kun sidene av brystkassa

Dekker lår: Ja

Dekker skuldre: Ja

Dekker rygg: Ja

Beskyttelse mot inntrenging av snø i front og nedenfra: Ikke et problem, åpen konstruksjon i dette partiet

Vanntett: Vannavvisende

Festeanordning: Borrelås og reim/klips.

Totalvurdering: Solid dekken utviklet for bruk i løp. Åpent brystparti. Vindspoiler som kan tas av og på etter behov. Meget god beskyttelse av buk når vindspoiler brukes, og god isoleringsevne. Enkelt å ta på og justere.

Dekkenet er utstyrt med en borrelåshempe i bakkant for enkel oppbevaring/tørking av ett eller flere dekken samtidig. Til aktivitet og bruk i løs snø er dette vår favoritt. Dekkenet fungerer samtidig godt til hvile.

Produktfakta: Cordura ytter- og innerstoff, primaloft isolasjon. Kommer i fire størrelser S-XL, rygglengder fra 60 cm – 74 cm. Vekt testdekken: 278 g.

Leverandør: Non-stop dogwear AS, Tel: 950 92 413, www.non-stopdogwear.no

Pris: kr 749,- til kr 899,-

Karakter: 6

Non-stop Alpha Pro Warm
Non-stop Alpha Pro Warm

Alpha Pro Warm Jacket ⚄

For alle raser og størrelser

Isoleringsevne: Meget god

Dekker buk: Delvis

Dekker nakke: Ja, ekstra tetting med strikk.

Dekker bryst: Ja, godt

Dekker lår: Ja, men kunne gått lenger ned

Dekker rygg: Ja

Beskyttelse mot inntrenging av snø i front og nedenfra: I dyp snø kommer det snø inn ved armhulene foran

Vanntett: Vannavvisende

Festeanordning: Klips/strikker. Svært funksjonell, enkel å justere

Totalvurdering: Dekker godt i alle områder og har meget god isolasjonsevne. Flere muligheter for justering i tillegg til åpning på ryggen for feste av sele. Tynt ripstop-materiale på innsiden hindrer is og snø i å feste seg. To elastiske stropper til bakbeina holder dekkenet godt på plass. Bredt størrelsesspekter som dekker de fleste hundestørrelser.

I løs snø vil det samle snø under buk, men i mindre grad enn på dekken med pelset innside. Et godt allrounddekken som passer aller best til tørt høst og vintervær.

Produktfakta: Vannavstøtende ytterstoff, fôret med thermokunstfiber. Innerstoff i tynn ripstop. Kommer i 14 størrelser, rygglengder fra 24 cm – 90 cm Vekt: 376 g Farger: blå/svart og rosa/svart

Pris: kr 999,-

Leverandør: Non-stop dogwear AS, tlf.: 950 92 413, www.non-stopdogwear.no

Karakter: 5

Jægerens
Jægerens

Jægerens Varmedekken ⚅

Best til hvile

Isoleringsevne: Svært god, passer best til statisk bruk

Dekker buk: Ja

Dekker nakke: Ja

Dekker bryst: Ja

Dekker lår: Ja, godt

Dekker rygg: Ja

Beskytter mot inntrengning av snø forfra/nedenfra: I dyp snø kommer det snø inn ved armhulene foran.

Vanntett: Ja

Festeanordning: Borrelås og klips.

Totalvurdering: Dekker alle deler av hunden veldig godt. Vind og vanntett PU-belagt ytterstoff som gir meget god beskyttelse mot regn, vind og snø. Et gjennomført varmedekken konstruert for å dekke hundekroppen best mulig ved hvile.

Enkle festeanordninger som er lette å betjene. Innvendig pelsfiber som luner godt så lenge dekkenet er tørt. Vårt førstevalg til hvile høst og vinter.

Produktfakta: Ytterstoff i vind- og vanntett PU-belagt stoff. Innerstoff av fiberpels. Kommer i fire størrelser, rygglengder fra 60 cm – 90 cm

Vekt: 522 g Farge: grønn og oransje

Pris: kr 890,-

Leverandør: Jæger og Hund as tlf.: 32145443 www.jegeroghund.no

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS