Utbrudd av farlig sykdom for hunder i Oslo-området

Flere hunder i Oslo-området er døde etter å ha blitt smittet av hittil ukjent sykdom. Veterinærinstituttet ber hundeeiere være på vakt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Utvidet med opplysninger fra veterinærinstituttet.

Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand, skriver dyreklinikkjeden AniCura i en pressemelding.

Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Hittil kjenner dyreklinikken til minst seks dødsfall som trolig kan settes i sammenheng med smitten. Mange hunder er lagt inn med lignende symptomer.

Undersøker sammenheng
Det er foreløpig ikke klart om det er et virus eller en bakterie som forårsaker sykdommen, men dyrlegene mener det raske forløpet kan tyde på at det er et virus. AniCura undersøker nå prøver for å finne smittestoffet.

I en pressemelding fra Veterinærinstituttet opplyses det at de sammen med Mattilsynet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås forsøker å spore årsaken til dødsfallene og å avklare om det er en sammenheng mellom disse.

Obdusert
Veterinærinstituttet har denne uka mottatt tre døde hunder fra ulike deler av østlandsområdet til obduksjon. Alle har hatt blodig diaré med dødelig utgang, slik som hundene som AniCura har fått inn. Hundene er obdusert, og det ventes at svarene på analysene kommer i løpet av noen dager.

Analyser vil forhåpentligvis kunne avklare om noen av dødsfallene er forårsaket av smittsom sykdom, og om det i så fall er snakk om et utbrudd.

Hundeeiere må være på vakt
De smittede hundene har oppholdt seg i områder sentralt i Oslo, Iladalen, Frognerparken, Bygdøy og Vettakollen.

Kjeden oppfordrer folk til å holde hundene unna parker, hundejorder og store samlingspunkter med hunder i en periode fremover. Veterinærinstituttet ber hundeeiere som oppdager diaré og redusert allmenntilstand på sine hunder, om å kontakte sin veterinær.