Annonse

Samme funn hos alle sju obduserte hunder

Hva som har gjort minst 25 hunder syke er fortsatt ukjent. Veterinærinstituttet har imidlertid gjort samme funn hos alle de sju obduserte hundene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det opplyste beredskapssjef Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet til pressen søndag ettermiddag.

– Vi har gjort tilsvarende funn av tarmbetennelser i de siste hundene vi har fått inn, men vi må undersøke flere hunder for å finne ut hvordan dette har spredd seg, sa Jarp.

Til nå er sju hunder obdusert ved instituttet. Ytterligere to hunder blir obdusert søndag, men det er for tidlig å uttale seg om prøvene fra disse.

Hovedtyngden av tilfellene er fortsatt fra Østlandet, men Jarp opplyser at de får meldinger om syke hunder fra store deler av landet nå.

Hun beskriver situasjonen som dramatisk og understreker at det jobbes på spreng for å finne årsaken og kunne sette inn de mest effektive tiltakene.

– Dramatisk

MATTILSYNET TILRÅDER:

 • Begrens nærkontakt med andre hunder
 • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
 • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært
 • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de ovennevnte symptomene hos din hund
 • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse
 • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses

Fram til søndag var minst 25 hunder registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden.

– Det er dramatisk at så mange friske hunder med god helsetilstand og som er godt vaksinerte, dør på denne måten, sier Jorun Jarp.

Hun understreker at de derfor går bredt ut når de undersøker hundene og at det ikke er noen spor eller teorier som lukkes nå.

Veterinærinstituttet ber hundeeiere om å ikke høre på rykter som blir spredd på sosiale medier om at sykdommen kan tilbakeføres til et bestemt fôr. Det er ikke funnet indikasjoner på at sykdommen skyldes en bestemt type fôr.

Men for å være på den sikre siden ber hun hundeeiere som har hatt syke eller døde hunder, om å ta vare på prøver av det hunden har spist de siste 14 dagene, melder TV 2.

Jarp ber også hundeeiere om å forholde seg i ro, ha hundene under kontroll og fortsette med samme fôr som de pleier hvis hundene ikke har blitt syke.

– Ingen forgiftning

– Vi har ikke sett noen tegn til forgiftning, som for eksempel rottegift. Vi legger mindre vekt på dette, men kan ikke utelukke virus, sa hun til pressen søndag.

Undersøkelsene har foreløpig resultert i at man har funnet to forskjellige bakterier i hundene, som begge kan gi diaré. Det gjelder bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens.

Disse bakteriene er funnet hos fem hunder. Fire av disse er blant de obduserte hundene, den siste fra en avføringsprøve fra en levende hund. Tre av disse fem hundene er fra Oslo og to fra Akershus.

Veterinærinstituttet har søndag også sendt ut registreringsskjema til veterinærer og dyreklinikker over hele landet. Håpet er at innsendte skjema vil kunne gi mye verdifull informasjon for å spore årsaken til sykdommen.

Prøvesvar til uka

Mattilsynet har mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane og Telemark.

Mattilsynet understreker at så vidt de har oversikt over, er det ikke noen unormal forekomst av disse symptomene andre steder enn i Oslo-området. Fullstendige prøvesvar på de obduserte dyrene vil ikke være klare før til uken.

Man har funnet to forskjellige bakterier i fem av hundene, som begge kan gi diaré. Alle hundene har hatt tarmebetennelser. Her en bakterie av typen Clostridium.
Man har funnet to forskjellige bakterier i fem av hundene, som begge kan gi diaré. Alle hundene har hatt tarmebetennelser. Her en bakterie av typen Clostridium.

Fakta om hundesykdommen

 • Det mulige utbruddet ble offentlig kjent onsdag 4. september via dyreklinikken AniCura og fra Veterinærinstituttet, men de første enkelttilfellene dukket opp for rundt to uker siden.
 • Symptomene er blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand.
 • Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.
 • Flere hunder har også blitt friske etter rask behandling hos veterinær. Alvorlighetsgraden er svært varierende.
 • Det er foreløpig ikke klart om det er et virus eller en bakterie som forårsaker sykdommen, men det raske forløpet kan tyde på at det er et virus. Det er imidlertid funnet to bakterier som kan føre til diaré hos flere hunder.
 • Bakteriene som er funnet, er Clostridium perfringens og Providencia alcalifasniens.
 • Veterinærinstituttet har foreløpig ikke funnet holdepunkter for at hundene er forgiftet eller at utbruddet skyldes en bestemt type fôr.
 • Flesteparten av tilfellene kommer fra Østlandet, spesielt i Oslo og Akershus, men stadig flere tilfeller meldes inn fra andre kanter av landet.

Kilder: NTB, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og AniCura.

Powered by Labrador CMS