Studie: Hunder påvirkes av eierens stress

Er du hundeeier og går gjennom en langvarig stressperiode? Da er risikoen stor for at hunden din er like stresset, ifølge svenske forskere.
07. juni 2019

En vanlig oppfatning er at det kan virke avstressende å ha kjæledyr. Men ifølge forskere ved Linköping Universitet i Sverige, tyder mye på at hundeeiere overfører sitt stressnivå til hunden sin.

58 personer og hundene deres av rasene border collie eller Shetland sheepdog har deltatt i  undersøkelsen. Forskerne har målt nivået av stresshormonet kortisol i hårstrå fra både hundene og hundeeierne.

– Depresjoner, ekstrem fysisk trening og arbeidsløshet er bare noen eksempler på stress som kan påvirke mengden av kortisol, sier Lina Roth, en av forskerne bak studien, som torsdag ble publisert i tidsskriftet  Scientific Reports.

Roth og hennes kolleger fant at kortisolnivåene i hundenes hårstrå var sammenfallende med nivåene funnet i hundeeiernes hårstrå. Nivåene var tilnærmet like over en lengre periode, både sommer- og vintertid.

Roth tror at eierne påvirker hundene i stedet for omvendt fordi flere menneskelige personlighetstrekk ser ut til å påvirke hundenes kortisolnivå. Forskerne vet imidlertid ikke hvorfor hundenes kortisolnivå synkroniseres med menneskets.

Men hunder er flokkdyr, og det kan tenkes at mennesker utgjør en mer sentral del av hundens liv, mens mennesker har andre sosiale nettverk, tror Roth.

Emneord: 

Siste fra Hund

Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Utsetting av fasan og rapphøns:

Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting

Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
Arbeiderpartiets Sverre Myrli mener hundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven. Foto venstre: Stortinget / Foto høyre: Jo Straube
Hundeloven:

Mener NJFF kom med gode innspill til ny hundelov

Sverre Myrli (Ap) mener jakthundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven.
Rasmus Hansson (MDG), fremmet forslag om å presisere at kommunene må holde seg innenfor lovverket når det skal lages en veileder til den nye hundeloven. Forslaget, som ble fremmet etter innspill fra NJFF, ble sablet ned i Stortinget. Foto venstre: Jo Stra

Fremmet NJFF-forslag – ble sablet ned i Stortinget

Etter innspill fra NJFF, fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre (V) forslag som skulle få kommunene som hyppigst bruker utvidet båndtvang til å skjerpe seg.

På forsiden nå