Studie: Hunder påvirkes av eierens stress

Er du hundeeier og går gjennom en langvarig stressperiode? Da er risikoen stor for at hunden din er like stresset, ifølge svenske forskere.
07. juni 2019

En vanlig oppfatning er at det kan virke avstressende å ha kjæledyr. Men ifølge forskere ved Linköping Universitet i Sverige, tyder mye på at hundeeiere overfører sitt stressnivå til hunden sin.

58 personer og hundene deres av rasene border collie eller Shetland sheepdog har deltatt i  undersøkelsen. Forskerne har målt nivået av stresshormonet kortisol i hårstrå fra både hundene og hundeeierne.

– Depresjoner, ekstrem fysisk trening og arbeidsløshet er bare noen eksempler på stress som kan påvirke mengden av kortisol, sier Lina Roth, en av forskerne bak studien, som torsdag ble publisert i tidsskriftet  Scientific Reports.

Roth og hennes kolleger fant at kortisolnivåene i hundenes hårstrå var sammenfallende med nivåene funnet i hundeeiernes hårstrå. Nivåene var tilnærmet like over en lengre periode, både sommer- og vintertid.

Roth tror at eierne påvirker hundene i stedet for omvendt fordi flere menneskelige personlighetstrekk ser ut til å påvirke hundenes kortisolnivå. Forskerne vet imidlertid ikke hvorfor hundenes kortisolnivå synkroniseres med menneskets.

Men hunder er flokkdyr, og det kan tenkes at mennesker utgjør en mer sentral del av hundens liv, mens mennesker har andre sosiale nettverk, tror Roth.

Emneord: 

Siste fra Hund

NM i blodspor:

Kongepokalen til dvergdachs

Strihåret dvergdachshund Wervest`s Olga, med fører Øydis Kveta, kapret kongepokalen under helgens norgesmesterskap i blodspor på Kongsberg.
Årets jakthund:

Tre ess til Flå

Juryen har talt! Årets tre beste jakthunder er basset Zorba, strihårsdachs Musa og norsk elghund grå, Kompis. Hvem av dem som går helt til topps blir avslørt i midten av august.

Drivende hund utmerker seg under skadefelling

Under skadefelling i mai og juni, ble tre ulver felt i hhv. Nord-Fron, Tynset og Løten. I alle tilfellene benyttet fellingslagene drivende hund, et verktøy som har vist oppsiktsvekkende resultater når det kommer til tidsbruk per felte dyr. Nå øker presset mot myndighetene for å få en generell tillatelse til bruk av drivende hund også under lisensfelling.

På forsiden nå