Studie: Hunder påvirkes av eierens stress

Er du hundeeier og går gjennom en langvarig stressperiode? Da er risikoen stor for at hunden din er like stresset, ifølge svenske forskere.
07. juni 2019

En vanlig oppfatning er at det kan virke avstressende å ha kjæledyr. Men ifølge forskere ved Linköping Universitet i Sverige, tyder mye på at hundeeiere overfører sitt stressnivå til hunden sin.

58 personer og hundene deres av rasene border collie eller Shetland sheepdog har deltatt i  undersøkelsen. Forskerne har målt nivået av stresshormonet kortisol i hårstrå fra både hundene og hundeeierne.

– Depresjoner, ekstrem fysisk trening og arbeidsløshet er bare noen eksempler på stress som kan påvirke mengden av kortisol, sier Lina Roth, en av forskerne bak studien, som torsdag ble publisert i tidsskriftet  Scientific Reports.

Roth og hennes kolleger fant at kortisolnivåene i hundenes hårstrå var sammenfallende med nivåene funnet i hundeeiernes hårstrå. Nivåene var tilnærmet like over en lengre periode, både sommer- og vintertid.

Roth tror at eierne påvirker hundene i stedet for omvendt fordi flere menneskelige personlighetstrekk ser ut til å påvirke hundenes kortisolnivå. Forskerne vet imidlertid ikke hvorfor hundenes kortisolnivå synkroniseres med menneskets.

Men hunder er flokkdyr, og det kan tenkes at mennesker utgjør en mer sentral del av hundens liv, mens mennesker har andre sosiale nettverk, tror Roth.

Emneord: 

Siste fra Hund

Lær elghund av en mester

Anita Skedsmo er et stjerneskudd i jakthund-Norge. Hvordan lykkes med en god elghund? Vi hang med Anita et par døgn i elgskogen for å høre hennes beste tips. Les og lær.

Nye tilfeller av blodig hundediaré

Det er registrert flere nye tilfeller av blodig diaré blant hunder i Norge, som minner om det omfattende og uavklarte sykdomsutbruddet i fjor høst.

Anitas Kompis ble årets jakthund

– Dette er litt uvirkelig. Helt ærlig trodde jeg dachsen kom til å vinne.

På forsiden nå